Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημερινή του απόφαση, υπέρ της οποίας ψήφισαν 402 ευρωβουλευτές, κατά 163, ενώ 89 απείχαν, ενέκρινε την εισήγηση με την οποία αξιολογούνται οι τρέχουσες πολιτικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνει, ότι οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας από το 2015 έχουν αυξηθεί σε νέες περιοχές, όπως είναι η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, η ανάμιξή της σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, και οι συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας. Επίσης υπογραμμίζει την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία σε κόμματα που είναι κατά της ΕΕ και σε ακροδεξιά κινήματα, όπως και ότι εξακολουθεί να παρεμβαίνει στις πολιτικές εκλογές και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Με βάση όλες αυτές τις εκτιμήσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφαίνεται ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να παραταθούν, όπως και ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι πλέον «στρατηγικός εταίρος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εισήγηση υπογραμμίζει ότι πρέπει να επανεξετασθεί η τρέχουσα Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (Partnership and Cooperation Agreement - PCA) με ην Ρωσία και να περιορισθεί η συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, η ψηφιοποίηση , η τεχνητή νοημοσύνη και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Παράλληλα επισημαίνει ότι στενότερη συνεργασία με την Ρωσία είναι δυνατή μόνο εφόσον η Ρωσία εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μίσνκ για να τερματισθεί ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία και να αρχίσει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2, μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία και να καταστεί απειλή για την εσωτερική της αγορά.
Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για το ότι η Ρωσία, εξακολουθεί να υποστηρίζει αυταρχικά καθεστώτα και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Συρία. Επίσης εκφράζει την λύπη του για το ότι η Ρωσία στην προσπάθεια της αποσταθεροποιήσει τις χώρες που είναι υποψήφιες για την ΕΕ, υποστηρίζει οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές που τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έδωσε λύση σε μια μακροχρόνια διένεξη για την ονομασία μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα χρήματος στο οποίο προβαίνει η Ρωσία, ξεπλένοντας κάθε χρόνο μέσω ΕΕ ενδεχομένως εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συνιστούν απειλή για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Στην εισήγηση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι χώρες της ΕΕ προβληματίζονται για το ότι πρέπει να τεθεί τέλος στα προγράμματα χορήγησης χρυσής βίζας/διαβατηρίου, τα οποία ωφελούν τους Ρώσους ολιγάρχες.
Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, παρατίθεται και η εκτίμησης της εισηγήτριας του Σάντρα Καλνιέτε, η οποία λέει ότι « ο χρόνος για μια ευχάριστη και διπλωματική γλώσσα έχει τελειώσει. Υπάρχει πολύ λίγος χώρος για οποιαδήποτε συνεργασία, όσο η Ρωσία συνεχίσει να κατέχει εδάφη της Ουκρανίας και να επιτίθεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ