Μπροστά από τη συναγωγή Σουλ, στο Σερφσάιντ της Φλόριντας, πολλοί εθελοντές μεταφέρουν κουβέρτες, μπουκάλια με νερό, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια.
Τα αντικείμενα αυτά προορίζονται για τους διασωθέντες από την κατάρρευση του 12ωροφου συγκροτήματος κατοικιών, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, μια τραγωδία ο απολογισμός της οποίας προαναγγέλλεται βαρύς.
«Η κοινότητά μας έχει πολύ στενούς δεσμούς», εξήγησε ο Ζάλμι Ντάτσμαν, 41 ετών. «Γνωρίζουμε πολλές από τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτό το κτίριο, είναι στενοί ή μακρινοί συγγενείς», εξήγησε.
Το Σερφσάιντ φιλοξενεί σημαντική κοινότητα ορθόδοξων Εβραίων, τους Λούμπαβιτς. Το 2018 τα μέλη της ανέρχονταν σε 2.500, δηλαδή ήταν σχεδόν ο μισός πληθυσμός της πόλης.
Άγνωστα τα αίτια
Η ανεξήγητη κατάρρευση του κτιρίου, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, έπληξε την καρδιά της κοινότητάς τους αλλά παραμένουν ενωμένοι και επιδεικνύουν στωικότητα, μολονότι ακούγονται αρκετές διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση στις έρευνες.
Ο Ντάτσμαν πήγε σήμερα να προσφέρει τη βοήθειά του στο κοινοτικό κέντρο της πόλης που έχει μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης για τους ενοίκους του συγκροτήματος Τσαμπλέιν Τάουερς και τους συγγενείς των 159 ανθρώπων που αγνοούνται.
«Είναι κάτι που δεν μπορείς να το προβλέψεις, κοιμάσαι το βράδυ και μετά… Χτυπηθήκαμε σκληρά αλλά υπάρχει ακόμη ελπίδα. Εμείς, οι Εβραίοι, πιστεύουμε στα θαύματα και δεν εγκαταλείπουμε ποτέ, αντιστεκόμαστε και προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί σε δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.
Τα σπίτια πίσω από τα μεγάλα κτίρια που βλέπουν στη θάλασσα συχνά κοσμούνται από ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες. Σε ένα μπαλκόνι, ένας κάτοικος έχει κρεμάσει ένα πανό με το σύνθημα «Δυνατό Σερφσάιντ», μια έκφραση που επαναλαμβάνεται συχνά έπειτα από κάποια καταστροφή στις ΗΠΑ.
Όμως μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και την καθυστέρηση των επιχειρήσεων διάσωσης, κάποιοι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια.
«Δεν αρκούν αυτά», είπε ο Μάικ Σάλμπεργκ, ο οποίος έφτασε από τη Νέα Υόρκη. Πέντε μέλη της οικογένειάς του κατοικούσαν στο συγκρότημα και δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.
Ο Σάλμπεργκ απαιτεί «απαντήσεις», τονίζοντας ότι οι οικογένειες των θυμάτων δεν ενημερώνονται. «Μας είπαν ότι (οι πυροσβέστες του Μαϊάμι Ντέιντ) έχουν τις καλύτερες ομάδες, αλλά δεν έχουν τις δυνατότητες και, 40 ώρες μετά, έχουν βρει μόνο τέσσερις νεκρούς», σχολίασε, ζητώντας να επιτραπεί να συμμετάσχουν στις έρευνες οι Ισραηλινοί μηχανικοί που κινητοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
«Κάνει πολλή ζέστη, υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», τόνισε.
Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης
Πυροσβέστες, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ειδικά, βαριά μηχανήματα συνεχίζουν και σήμερα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τις έρευνες στα ερείπια. Κάποιες φορές ακούγονται θόρυβοι από τα χαλάσματα, αλλά οι διασώστες δεν είναι βέβαιοι ότι προκαλούνται από ανθρώπους.
«Οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο κίνδυνο (για τους διασώστες). Συντρίμμια πέφτουν πάνω τους ενώ κάνουν τη δουλειά τους», εξήγησε μια εκπρόσωπος της κομητείας, η Ντανιέλα Λεβίν Κάβα.
Γύρω στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, τοπική ώρα, ξέσπασε καταιγίδα στην περιοχή, αλλά η έρευνα δεν διακόπηκε. Λίγο μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη βόρεια πλευρά του κτιρίου, που σβήστηκε πολύ γρήγορα. Η βροχή συνεχίζεται και σήμερα ενώ από τα συντρίμμια αναδίδεται μια οσμή καμένου πλαστικού.
Περίπου το ένα τρίτο των αγνοούμενων είναι αλλοδαποί. Μεταξύ αυτών είναι εννέα Αργεντίνοι, τρεις Ουρουγουανοί και έξι Παραγουανοί – σε αυτούς συγκαταλέγεται και η αδελφή της πρώτης κυρίας της Παραγουάης.