Έξι χώρες του Ειρηνικού σε υψηλό κίνδυνο λόγω χρέους
Shutterstock
Shutterstock
Παγκόσμια Τράπεζα

Έξι χώρες του Ειρηνικού σε υψηλό κίνδυνο λόγω χρέους

Έξι χώρες του Ειρηνικού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρέους λόγω των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της την Πέμπτη.

Η έκθεση, με τίτλο Raising Pasifika, σημειώνει ότι χρειάζεται δημοσιονομική εξυγίανση στο Κιριμπάτι, Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, Σαμόα, Τόνγκα και Τουβαλού, επειδή αυτές οι χώρες δεν έχουν εγχώριες αγορές χρέους και πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, το Βανουάτου βαθμολογείται με μεσαίο κίνδυνο, ενώ το χρέος του Παλάου και του Ναούρου είναι βιώσιμο, σημειώνει η έκθεση.

«Ενώ τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ως μερίδιο του ΑΕΠ παραμένουν μέτρια στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, η οικονομική γεωγραφία του PIC9 και οι ασταθείς βάσεις εσόδων σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι δυσφορίας του χρέους παραμένουν αυξημένοι», ανέφερε.

Το χρέος έχει αυξηθεί στην περιοχή από το 2019 καθώς οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό επλήγησαν από το κλείσιμο των συνόρων του COVID, το εμπόριο υπέστη πλήγμα και τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα Φίτζι πρέπει επίσης να λάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν το χρέος τους.

Ο Stephen Ndegwa, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παπούα Νέα Γουινέα και τα νησιά του Ειρηνικού, δήλωσε ότι η μείωση του χρέους, η ενίσχυση των εσόδων και η βελτίωση της ποιότητας των κρατικών δαπανών είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες του Ειρηνικού.

Βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στο κλίμα

Η έκθεση σημειώνει ότι η συνεχής πρόσβαση σε επιχορηγήσεις σύμφωνα με τις τάσεις πριν από την πανδημία είναι επίσης απαραίτητη για την εξεύρεση κεφαλαιουχικών επενδυτικών έργων για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει ότι, μαζί με πιο αποτελεσματικές δαπάνες, οι βελτιώσεις στη συλλογή φόρων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις του Ειρηνικού, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα άτομα και οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις οικονομίες της περιοχής.

Σημειώνει επίσης ότι οι χώρες του Ειρηνικού θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερα σε μέτρα κοινωνικής βοήθειας και προστασίας.

«Αυτές οι επενδύσεις θα βοηθήσουν στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν τις κοινότητες σε δύσκολες στιγμές, συμπεριλαμβανομένων των επακόλουθων καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα ή μεγάλων οικονομικών σοκ, όπως εκείνα που αντιμετώπισε η περιοχή λόγω της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στην Τόνγκα και το Βανουάτου», όπως αναφέρεται στην έκθεση.