Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πρώτες ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, θα έχουν το καθήκον να το μοιραστούν σύντομα με τον κόσμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), την ώρα που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέλει να παραχθούν κατά προτεραιότητα δόσεις για όλο τον αμερικανικό πληθυσμό.
Το μελλοντικό εμβόλιο θα πρέπει άραγε να θεωρηθεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», όπως έχουν δηλώσει οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας; «Είμαι απολύτως σύμφωνος μ' αυτό», απαντά ο Φράνσις Κόλινς, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ανησυχία του για την τύχη της Αφρικής.
«Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Είμαστε η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τον εαυτό μας, θα ήταν τρομερό» είπε ο επιστήμονας αυτός που είναι υπεύθυνος για έναν οργανισμό έρευνας με προϋπολογισμό 42 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αν αποκτήσουμε ένα εμβόλιο που λειτουργεί, θα ήθελα να είναι διαθέσιμο το ταχύτερο εκεί, όπως και στη Νότια Αμερική, και δείτε αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία», συμπλήρωσε ο Κόλινς.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μονσεφ Σλάουι, πρώην στέλεχος της GlaxosmithKline, θα ηγηθεί της Επιχείρησης «Ταχύτητα του Φωτός» για την παρασκευή του εμβολίου.
O στόχος είναι να είναι διαθέσιμες 100 εκατομμύρια δόσεις ως το φθινόπωρο και 300 εκατομμύρια δόσεις ως τις αρχές του έτους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
AP Photo/Andrew Harnik