Εσθονός ΥΠΕΞ: Η Βάγκνερ είναι από μόνη της μια στρατιωτική δύναμη και αυτό αυξάνει την απειλή

Εσθονός ΥΠΕΞ: Η Βάγκνερ είναι από μόνη της μια στρατιωτική δύναμη και αυτό αυξάνει την απειλή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάχκνα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Échos, τονίζει το αίτημα της χώρας του για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων είναι και η χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η χώρα του σημειώνει με ανησυχία τις δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι θέλει να επωφεληθεί από την εμπειρία των στρατιωτών της Βάγκνερ, δηλώνοντας ότι «η Βάγκνερ είναι από μόνη της μια στρατιωτική δύναμη και αυτό αυξάνει την απειλή».

Ως προς την πρόταση της Εσθονίας για «γρήγορη χρήση» ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι πρέπει να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν, σημειώνοντας ότι η Εσθονία έχει αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους Ευρωπαίους εταίρους. Θεωρεί αναγκαία την δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την  καταγραφή αυτών των  περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας, ότι υπάρχει ένας στη Χάγη, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό της μέσο.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τώρα για να αντλήσουμε χρήματα και να τα δώσουμε στην Ουκρανία για να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση, γνωρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία τους», τονίζει και προσθέτει: «Αυτό θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών αυτή την εβδομάδα. Πρέπει να πληρώσουν και οι Ρώσοι, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι».

Tέλος, ως προς το αίτημα για ένα ειδικό δικαστήριο, που να μπορεί να αναγνωρίσει το έγκλημα της επίθεσης, αναφέρει: «Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα νομικό πλαίσιο, που να αίρει οποιαδήποτε ασυλία ενός ηγέτη ο οποίος έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον μιας άλλης χώρας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορούμε να το κάνουμε υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά χρειαζόμαστε την πολιτική έγκριση πολλών χωρών. Είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς η υπόθεση της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρη».