Η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες αναταραχές σε όλη τη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) καθώς, όπως σημειώνει, απειλεί να καταστρέψει τη ζωή εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων σε ζώνες συγκρούσεων και παράλληλα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εκτεταμένες κοινωνικο-οικονομικές διαμάχες.
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και το lockdown που επιβάλλονται ως μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ήδη καθιστούν δύσκολο, έως αδύνατο για πολλούς να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στις οικογένειές τους, προσθέτει η ICRC, σε ανακοίνωσή του, όπου κάνει ιδιαίτερη μνεία σε Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Γάζα, τον Λίβανο και την Ιορδανία και λόγο για «δυνητικά καταστροφικό επακόλουθο» και «κοινωνικοοικονομικό σεισμό».
«Η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει σήμερα τις δίδυμες απειλές της πιθανής μαζικής μετάδοσης του κορονοϊού σε ζώνες συγκρούσεων και μία υποφώσκουσα κοινωνικοοικονομική αναταραχή. Και οι δύο κρίσεις θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες», τονίζει ο Φαμπρίτσιο Καρπόνι διευθυντής του γραφείου της ICRC για την Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή ήδη στερούνται υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, όπου οι τιμές αυξάνονται και οι υποδομές έχουν καταστραφεί, ανέφερε η ICRC.
Τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας της ICRC παγκοσμίως κατά της περσινή χρονιά εντοπίζονταν στη Μέση Ανατολή -- ιδιαίτερα στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μόνο σε αυτές τις τρεις χώρες, αναφέρει η διεθνής οργάνωση.
Ο περιφερειακός προϋπολογισμός της ICRC φέτος ανέρχεται σε 585,34 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτά προορίζεται για τη Συρία.
Φωτογραφία αρχείου