Πολιτικής προσέγγισης με τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να υιοθετεί ξανά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις χθεσινές του δηλώσεις. Και η εξέλιξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι ένας από τους παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί το κατά πόσον θα εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle (DW), μπορεί οι εκτελέσεις των 13 Τούρκων στρατιωτών από το ΡΚΚ να προκάλεσαν το ξέσπασμα του ίδιου του Ερντογάν και αξιωματούχων του, δεδομένου και του κόστους που είχε η υπόθεση στο εσωτερικό, ωστόσο, από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου και μετά διακρίνεται η αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις με την αγορά των S-400. Από τη ρητορική του «δεν αγοράσαμε το αμυντικό σύστημα για να το καταστήσουμε παροπλισμένο», έχουμε ήδη περάσει στην προθυμία για παραμονή τους με το μοντέλο των S-300 στην Κρήτη.
Θα εκτονωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας;
Οι πιέσεις των ΗΠΑ για προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης όπου η Άγκυρα ακολουθεί την ίδια τακτική, σημειώνει η DW. Η Τουρκία καλεί σε διάλογο και ζητά από την Ελλάδα αποφυγή κινήσεων που προκαλούν ένταση, αλλά παράλληλα εκδίδει ΝΑVTEX, με πιο πρόσφατη αυτή για το «Τσεσμέ» μέχρι τις 2 Μαρτίου, συντηρώντας έτσι ζωντανές τις πάγιες θέσεις για εφ΄ όλης της ύλης διάλογο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ισορροπίες στο εσωτερικό και η διεθνής συγκυρία θα οδηγήσουν σε πρόσφορο έδαφος για πλήρη εκτόνωση της ψυχροπολεμικής κατάστασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ή αν σύντομα θα μιλάμε και πάλι για άκαρπες προσπάθειες. Και ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την απάντηση θα είναι και η εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν διατύπωσε σε χθεσινές του δηλώσεις την εκτίμηση ότι τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ - Τουρκίας ξεπερνούν τις διαφορές των δύο χωρών και τόνισε την επιθυμία της Άγκυρας για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.