Στην Τουρκία και συγκεκριμένη στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας την τελευταία της επίσκεψη πριν εγκαταλείψει τα ηνία της χώρας. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Anadolu, αμέσως μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Μέρκελ βγήκαν στο μπαλκόνι και είχαν συνομιλία.
Κατόπιν της συνάντησης, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της καγκελαρίου και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, με τον Ερντογάν να τη χαρακτηρίζει «αγαπητή φίλη». Οι αβρότητες ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς οι δύο ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ένα αμαξάκι του γκολφ και κατευθύνθηκαν στην παραλία που βρίσκεται η προεδρική κατοικία, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παριστάμενους και σε ξένους δημοσιογράφους.
Ερντογάν: Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία παραμένουν πρόβλημα για τους Τούρκους στην Ευρώπη
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία αποτελεί τον κοινό μας πλούτο και σημαντική πτυχή των σχέσεών μας». Εντούτοις, όπως υποστήριξε, ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία αποτελούν κύρια προβλήματα της τουρκικής κοινότητας στην Ευρώπη, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα η Μέρκελ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και μετά την αποχώρησή της από το αξίωμα.
Αντιστοίχως, η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Τουρκία θα συνεχιστεί. «Θέλουμε να εμποδίσουμε το trafficking. Είναι ουσιώδες για την ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία από αυτήν την άποψη», πρόσθεσε, ενώ έκανε ειδική μνεία έκανε στα κοινά συμφέροντα Γερμανίας και Τουρκίας.
Οι τουρκικοί συμβολισμοί
Αν και η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως επίσκεψη εργασίας και όχι επίσημη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε υπόψιν να της προσδώσει ιδιαίτερο συμβολισμό και να ερμηνευτεί ως ένδειξη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
Συγκεκριμένα στο επίκεντρο της συνάντησης, με βάση τις ανακοινώσεις, ήταν οι διμερείς σχέσεις αλλά και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η κ. Μέρκελ θα συμβάλει σημαντικά στην τουρκογερμανική φιλία στο μέλλον», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις γερμανικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι «αν δεν υπήρχαν κυβερνήσεις συνασπισμού, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας θα μπορούσαν να είχαν φτάσει σε καλύτερο σημείο. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού δυσκολεύουν πάντα τη δουλειά».
Σύμφωνα μάλιστα με την Deutsche Welleτη, στη συνάντηση, εκτός από τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας - Βερολίνου, συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στη Συρία, αλλά και το θέμα της Λιβύης.
Επίσης, το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με το προσφυγικό, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα. Ειδικότερα, η κ. Μέρκελ, αφού τόνισε ότι έχουν δοθεί στην Τουρκία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βoήθεια από την ΕΕ, επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό.
Αιχμές για την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να... πετάξει κάποιες «σπόντες» κατά της Ελλάδας και της ΕΕ, καθώς απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ανέφερε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά», η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία».