Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι περιμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της χώρας του για την ασφάλεια και να την υποστηρίξουν. Επανέλαβε δεν ότι στην περίπτωση των αιτημάτων για της Σουηδίας και της Φινλανδίας ένταξη «δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά το λάθος που κάναμε με την Ελλάδα.
Την περασμένη εβδομάδα αιφνιδίασε τους πάντες, λέγοντας ότι δεν θα έβλεπε θετικά αίτημα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Σε ομιλία του σε βουλευτές το κυβερνώντος Κόμματος AK, επανέλαβε ότι οι σουηδικές και φινλανδικές αντιπροσωπείες δεν θα πρέπει να κάνουν τον κόπο να έρθουν στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει «τρομοκράτες».
«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Άγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
«Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.
Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν. «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.
Ο Ερντογάν επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στη Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.
Δέκα όροι για την ένταξη
Εντωμεταξύ, μακριά λίστα με τις τουρκικές απαιτήσεις προκειμένου η Άγκυρα να αποδεχθεί το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να μην ασκήσει βέτο στη διαδικασία, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sabah. Αν οι όροι ικανοποιηθούν, η Τουρκία υπόσχεται να επανεξετάσει τη στάση της στο ζήτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αναλυτικά, οι τουρκικές απαιτήσεις έχουν ως εξής:
- Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «πάρουν θέση» απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
- Να αποτρέψουν εκδηλώσεις στα κοινοβούλιά τους που υποκινούνται από «άτομα, τα οποία συνδέονται με τρομοκρατικές δομές», υπονοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.
- Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK.
- Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ατόμων που συνδέονται με «τρομοκράτες».
- Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
- Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (Κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
- Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
- Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.
- Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
- Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.