Με εκνευρισμένο ύφος σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του Ζοσέπ Μπορέλ ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται παράλληλα πως νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε επιστολή του καταδίκασε με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης.
Αφορμής δοθείσης, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του από το Τουρκμενιστάν να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Μπορέλ, αναφέρθηκε με υποτιμητικό τρόπο για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Δεν λογαριάζω τον Μπορέλ ως συνομιλητή μου. Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του Μεβλούτ (σ.σ. Τσαβούσογλου). Η εξήγησή του δεν είναι καθόλου κομψή. Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να καθορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα» σχολίασε οργισμένος ο Ερντογάν.
«Πώς μπορείτε να αξιολογήσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων. Από πού λοιπόν προέρχεται το 44% των σιτηρών που αντλεί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη; Προέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ποιος είναι ο μεσάζων; Η Τουρκία. Μας λέτε ευχαριστώ για αυτό; όχι.» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πυρά και κατά ΗΠΑ
Σε ανάλογο ύφος ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου και στο σχόλιο του πρώην ειδικού απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είδαν θετικά τη συνάντηση με τον Άσαντ.
«Άρα ακόμα δεν έχετε μάθει τον Πρόεδρό σας. Δεν αποφασίζω ποιον, πότε και πώς θα συναντηθώ με την άδεια κάποιου. Είχα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κατάρ. Δεν πήρα άδεια από κανέναν. Καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που θα κάνουμε για τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Κρατώντας από την ασφαλή ζώνη στη Συρία, αυτό είναι ένα από τα βήματα που θα λάβουμε μεταξύ των μέτρων που θα λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.» απάντησε.
«Με Συρία και Ρωσία κατά της τρομοκρατίας»
Παράλληλα, εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τη Συρία και τη Ρωσία κατά της τρομοκρατίας.
«Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα με τη Συρία και τη Ρωσία ως ένα τρίο. Γι' αυτό θα πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνάς μας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν.
Αφού είπε ότι οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας θα μπορούσαν επίσης να συναντηθούν για συνομιλίες μετά τις συναντήσεις των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, της άμυνας και των εξωτερικών, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσόρισε την πρότασή του στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση» δρα στη Συρία, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της, και τόνισε ότι η χώρα του θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της, αν χώρες όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρέχουν «χιλιάδες φορτηγά» με όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία και εξοπλισμό σε τρομοκράτες στη Συρία.
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα της Γερμανίας εναντίον μιας συνωμοσίας ακροδεξιών για να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, ο Ερντογάν καλωσόρισε τα μέτρα και είπε πως το να ρίχνεις φως στη διαδικασία μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου είναι σημαντικό.
«Ο λαός μου, η χώρα μου, είναι αυτοί που θα καταλάβουν καλύτερα τα αισθήματα (που επικρατούν) στη Γερμανία κατά των σχεδίων για πραξικόπημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε την ίδια συμπάθεια και κατανόηση από τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία», δήλωσε.