Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε πιθανόν από μόνος του ο παράγοντας εκείνος που προκάλεσε την παραπληροφόρηση για τη νόσο Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το πανεπιστήμιο Cornell.
Περίπου 38 εκατομμύρια άρθρα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην αγγλική γλώσσα σε παραδοσιακά ΜΜΕ το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26ης Μάϊου του 2020, αναλύθηκαν από την ομάδα του Cornell Alliance for Science.
Αυτή η βάση δεδομένων συμπεριελάμβανε άρθρα που δημοσιεύτηκαν κυρίως για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπως και για ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Περισσότερα από 522.400 άρθρα, που μετέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό, καταγράφηκαν, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «πληροφοριοδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Συνολικά, καταγράφηκαν 11 κατηγορίες, από θεωρίες συνωμοσίας έως θαυματουργές θεραπείες.
Το τελευταίο αυτό θέμα ήταν μακράν το δημοφιλέστερο, καθώς εμφανίστηκε σε 295.351 άρθρα, δηλαδή σε περισσότερα από το σύνολο των άλλων 10 κατηγοριών.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ευθύνονταν για μια σημαντική αύξηση (του ενδιαφέροντος) σε αυτήν την κατηγορία, ιδίως οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της 24ης Απριλίου, όταν και αναφέρθηκε στη δυνατότητα της έγχυσης απολυμαντικού στο σώμα ως θεραπεία της ασθένειας.
Παρόμοιες κορυφώσεις διαπιστώθηκαν όταν τάχθηκε υπέρ της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης, μιας θεραπείας η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχθεί.
«Καταλήξαμε, επομένως, στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε μετά βεβαιότητας ο μεγαλύτερος παράγοντας παραπληροφόρησης» για την Covid-19, γράφουν οι ερευνητές.
«Εάν οι πολίτες λαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες από μη επιστημονικές και ανεπιβεβαίωτες τοποθετήσεις σχετικά με την ασθένεια, μπορεί να ακολουθούν λιγότερο τις επίσημες συστάσεις και να διασπείρουν περισσότερο τη νόσο», είπε η Σάρα Εβανέγκα, που διηύθυνε την έρευνα.
«Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές (…) ήταν η ανακάλυψη του εντυπωσιακού όγκου ψευδών πληροφοριών που συνδέονταν απευθείας με τα σχόλια ενός μικρού αριθμού προσώπων», επισήμανε ο συντάκτης της έρευνας Τζόρνταν Άνταμς.
Μετά τις θαυματουργές θεραπείες, οι πιο διαδεδομένες ψευδείς ειδήσεις αφορούσαν: την ιδέα ενός ιού που δημιουργήθηκε για να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια τάξη, για να βοηθήσει πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, ενός βιολογικού όπλου που προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο, μιας ασθένειας που συνδέεται με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς, με το 5G, θεωρίες συνωμοσίας ή ένας ιός που δημιουργήθηκε για τον έλεγχο του πληθυσμού, κ.ά.
Την έρευνα χρηματοδότησε εν μέρει το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.