Ο επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, ο οποίος κατηγορήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μαζί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί του Δικαστηρίου ήταν ψευδείς και ασαφείς.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη εξέδωσε στις 17 Μαρτίου εντάλματα σύλληψης κατά του Πούτιν και της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών, για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών από περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Το ΔΠΔ ανέφερε ότι είχε πληροφορίες ότι εκατοντάδες παιδιά είχαν αφαιρεθεί από ορφανοτροφεία και παιδικούς σταθμούς σε περιοχές της Ουκρανίας που διεκδικεί η Ρωσία. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά, είπε το ΔΠΔ, δόθηκαν για υιοθεσία στη Ρωσία.
Η Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ότι ζητείται πάντα η συγκατάθεση των γονέων των παιδιών και ότι η επιτροπή ενεργεί πάντα προς το συμφέρον του παιδιού. Εάν υπήρχαν συγκεκριμένα προβλήματα με συγκεκριμένες οικογένειες, δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυσή τους.
«Δεν είναι σαφές πού βασίζονται οι ισχυρισμοί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», ανέφερε η επίτροπός σε ξεχωριστή δήλωση σχετικά με το έργο της που δημοσιεύθηκε πριν από τη συνέντευξη Τύπου.
Είπε επίσης ότι δεν είχε λάβει κανένα έγγραφο σχετικά με την υπόθεση από το ΔΠΔ, τη δικαιοδοσία του οποίου δεν αναγνωρίζει η Ρωσία.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, δύο ουκρανικές περιοχές που διεκδικούνται και ελέγχονται εν μέρει από τη Ρωσία, ζήτησαν από τη Ρωσία να δεχθεί αμάχους, συμπεριλαμβανομένων ορφανών και παιδιών των οποίων οι γονείς αγνοούνται.
Διαβάστε σχετικά:
Ρωσία: Αρνείται ότι έχει απαγάγει παιδιά από την Ουκρανία
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ αποτελεί μια εξωφρενικά κομματική απόφαση, αλλά χωρίς νόημα σε σχέση με τη Ρωσία. Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και λένε ότι η Δύση έχει αγνοήσει αυτά που λέει ότι είναι ουκρανικά εγκλήματα πολέμου.
Οι σύμμαχοι του Πούτιν έχουν απορρίψει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν. Αντιθέτως, το χαρακτηρίζουν ως «νομική οντότητα», η οποία δεν έχει προσφέρει ποτέ κάτι ουσιαστικό.