Πούτιν: Η υποστήριξη των ΗΠΑ το 2014 οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία
AP
AP

Πούτιν: Η υποστήριξη των ΗΠΑ το 2014 οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στους νέους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της ΕΕ με ωμή γλώσσα ότι οι χώρες τους ευθύνονται για τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων από τότε που η Ρωσία έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι πρεσβευτές ήταν μεταξύ των 17 που παρουσίασαν επισήμως τα διπλωματικά τους διαπιστευτήρια στον Πούτιν σε μια τηλεοπτική τελετή στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ Λιν Τρέισι ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανάσταση στην Ουκρανία το 2014 οδήγησε στη σημερινή κατάσταση όπου η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε σύγκρουση.

Είπε ότι οι σχέσεις βρίσκονταν σε «βαθιά κρίση», η οποία «βασίζεται σε θεμελιωδώς διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαμόρφωση της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης».

«Αγαπητή κυρία πρέσβειρα, ξέρω ότι μπορεί να μην συμφωνείτε, αλλά δεν μπορώ παρά να πω ότι η χρήση ... τέτοιων εργαλείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η υποστήριξη των λεγόμενων "έγχρωμων επαναστάσεων", η υποστήριξη εν προκειμένω του πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014, οδήγησε τελικά στη σημερινή ουκρανική κρίση», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία απάντησε σε μια εξέγερση στο Κίεβο που έδιωξε έναν φιλορώσο πρόεδρο το 2014, καταλαμβάνοντας τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και υποστηρίζοντας ένα ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα που πήρε τον έλεγχο εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν ακολούθησε παρόμοια γραμμή με τον νέο πρεσβευτή της ΕΕ, τον Ρολάν Γκαλάραγκ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Σεπτέμβριο, λέγοντάς του ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Ο Πούτιν προέτρεψε επίσης τη Δανία να υποστηρίξει την πρόταση της Ρωσίας για τη σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει τις εκρήξεις που προκάλεσαν ρήξη στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε εποικοδομητική συνεργασία με κάθε χώρα και δεν θα απομονωθεί, παρά την περίπλοκη κατάσταση στον κόσμο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ήταν ήδη έντονα τεταμένες πριν ξεκινήσει αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε έχουν βυθιστεί ακόμη περισσότερο.

Η Ρωσία λέει ότι αναγκάστηκε να επέμβει στην Ουκρανία για να ανακόψει τη δυτική ανάμειξη που γινόταν απειλή για την ασφάλειά της.

Η Δύση και το Κίεβο το απέρριψαν ως αβάσιμη πρόφαση για τον πόλεμο και η Δύση επέβαλε ένα μπαράζ οικονομικών κυρώσεων και άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με προηγμένα όπλα και άλλους πόρους για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.