Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δέχθηκε επικρίσεις επειδή δήλωσε ότι η απαγόρευση της χώρας για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αποτελεί διάκριση, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου.
Ο ίδιος, πριν από εβδομάδες, ζήτησε συγγνώμη από την LGBTQ κοινότητα για τα ομοφοβικά σχόλια που έκανε ένας βοηθός του, ο οποίος έκτοτε απολύθηκε, όπως αναφέρει το BBC. Στη συνέχεια διόρισε έναν ειδικό σύμβουλο για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του θα εξετάσει ένα νέο νομοσχέδιο.
Το κόμμα του Κισίντα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς όλο και περισσότεροι Ιάπωνες υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων. Η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τέτοιες ενώσεις.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση του την Τετάρτη ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου «δεν είναι αντισυνταγματική», αλλά δήλωσε ότι η στάση του δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μορφή διάκρισης.
Τοπικές ομάδες LGBTQ κατηγόρησαν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι τα λόγια του έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις του.
Η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχει αλλάξει, ιδίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, δήλωσε η ομάδα Marriage for Equality Japan (MFEJ). Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Ορισμένα ζευγάρια έχουν προσβάλει την απαγόρευση ενώπιον των δικαστηρίων, με διαφορετικά αποτελέσματα.
Τον Νοέμβριο του 2022, δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά δήλωσε ότι η άρνηση της νομικής προστασίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου συνιστά διάκριση.
Η χώρα δέχεται επίσης πιέσεις από τους ομολόγους της G7 να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση του μπλοκ τον Μάιο.