Αν και το Κρεμλίνο δεν δέχθηκε την αποστρατιωτικόποιηση της περιοχής της Ζαπορίζια, η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) ήταν σίγουρα ένα βήμα αποκλιμάκωσης. Η Ρωσία, που κατέχει την κομβική περιοχή όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, θέλει να κρατήσει τη δικαιοδοσία της περιοχής, για να εξυπηρετήσει τις δικές της επιδιώξεις. Παρ’ όλα αυτά, με αυτή την επικίνδυνη επιλογή, διατηρεί ακέραια την ευθύνη για το τι θα συμβεί.
Η Μόσχα κατηγορεί ουκρανικές δυνάμεις για επιθέσεις στις γύρω περιοχές, προσπαθώντας να δείξει πως δεν είναι υπεύθυνη για την αναστάτωση που έχει προκύψει, υπό τον φόβο ενός πυρηνικού δυστυχήματος. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού είναι προσεκτικές το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας για παράδειγμα τα τελευταία χτυπήματα σε τρία συστήματα πυροβολικού και μια αποθήκη πυρομαχικών στις περιοχές της Χερσώνας και του Ενερχοντάρ.
Ξανά όμως, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε εκ νέου από το ηλεκτρικό δίκτυο, λόγω των πιθανών βομβιστικών ενεργειών, ενώ επανασυνδέθηκε ο πέμπτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού. Ο σταθμός λειτουργεί χάρη σε μία εφεδρική γραμμή. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς 10 μέρες πριν, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη είχε αποσυνδεθεί πλήρως από το ουκρανικό δίκτυο για πρώτη φορά στην ιστορία του, προτού επανασυνδεθεί στη συνέχεια.
Η Ρωσία ανησυχεί πως ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν τον σταθμό, κατηγορώντας άμεσα το Κίεβο. Ο κίνδυνος ατυχήματος σε αυτό τον διαγκωνισμό, που έχει ξεκινήσει η ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Βέβαια, ο πρώην επιθεωρητής της ΔΕΑΕ, Παντελής Οικονόμου, ήταν καθησυχαστικός σε παρέμβαση του στο CNN, αναφέροντας πως υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την περίπτωση ατυχήματος και για να προκληθεί ατύχημα, θα πρέπει το χτύπημα να είναι στοχευμένο στον πυρηνικό σταθμό.
Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι αν μπορεί να έχουμε ένα νέο Τσερνομπίλ, αλλά και μία νέα Φουκουσίμα. Πέρα από το πυρηνικό ατύχημα, ο κύριος Οικονόμου επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο που προκύπτει από τα πυρηνικά απόβλητα που είναι "θαμμένα" στον εσωτερικό περίγυρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και το ποσοστό ραδιενέργειας που περιέχουν.
Μία πιθανή διακοπή ηλεκτροδότησης μπορεί να επηρεάσει ή να διακόψει την ψύξη τους, κάτι το οποίο θα επηρεάσει όλο τον κόσμο, πέρα βέβαια από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή. Αν αυτά διαχυθούν, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αναστρέψιμο. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο αναγκαία είναι η επιτυχία της αποστολής της ΔΕΑΕ στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, καθώς ο άμεσος αυτός κίνδυνος μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.