Του Γιάννη Μαντζίκου
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Αγγλικανικής Εκκλησίας ότι θα επενδύσει άμεσα τουλάχιστον 600 εκατομμύρια λίρες σε έναν νέο «οικολογικό» δείκτη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, σε συνδυασμό με την είδηση ότι το Βατικανό φέρεται να ήταν στους συμπαραγωγούς της ταινίας για τη ζωή του μουσικού Έλτον Τζον, φωτίζει ένα μόνο μέρος των μεγάλων, ομολογουμένως, «business» των Εκκλησιών.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, η συμβουλευτική επιτροπή για την ηθική των επενδύσεων της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 δισ. λιρών, συνεδρίασε ώστε να εξετάσει το κατά πόσον η συμμετοχή της σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας είναι συμβατές με τη χριστιανική πίστη και ποιες εταιρείες τηρούν τους περιβαλλοντικούς κανόνες, λαμβάνοντας μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Βάσει των κανόνων που θέτει η επιτροπή αυτή, τουλάχιστον το 35% των επενδύσεων πρέπει να πηγαίνει σε εταιρείες με «περιβαλλοντική ευθύνη» και το 37% σε εταιρείες που προβάλλουν την «ηθική διακυβέρνηση». Σημειώνεται ότι το επενδυτικό fund της Εκκλησίας της Αγγλίας έχει μετοχές, μεταξύ άλλων, στην πετρελαϊκή BP, στη μεταλλευτική Rio Tinto, στην Unilever, αλλά και στον κολοσσό του retail, την Amazon. Έτσι, λοιπόν, η επιτροπή της Αγγλικανικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι αρχικά τουλάχιστον 600 εκατομμύρια λίρες από το συνταξιοδοτικό ταμείο των 2,8 δισ. λιρών θα τοποθετηθούν στον νέο δείκτη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο οποίος θα περιλαμβάνει αποκλειστικά εταιρείες που συμβαδίζουν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015. Στην πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστάτησε η Εκκλησία της Αγγλίας και ονομάζεται Transition Pathway Initiative μετέχουν οργανισμοί με ενεργητικό πάνω από 2 τρισ. λίρες, ανάμεσά τους η PIMCO, η Allianz, η BNP Paribas, η UBS. Στον νέο αυτό δείκτη περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell, αλλά αποκλείονται για την ώρα πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως Exxon, BP και Chevron, οι οποίοι δεν πληρούν τα ανάλογα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα η Εκκλησία της Αγγλίας εξετάζει επενδύσεις ακόμα και στη φαρμακευτική κάνναβη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times». «Κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην κάνναβη αναψυχής και τη φαρμακευτική κάνναβη», δήλωσε στην εφημερίδα o Εντουαρντ Μέισον, εις εκ των μελών της συμβουλευτικής ομάδας για την ηθική των επενδύσεων.
Έλτον Τζον και διαμερίσματα στο Τσέλσι
Αντίθετα με τους ομολόγους τους στη Βρετανία, στο Βατικανό οι επενδύσεις φαίνεται να είναι πιο «πολυσχιδείς», από ακίνητα στο Λονδίνο μέχρι παραγωγές του Χόλιγουντ. Η Τράπεζα του Βατικανού, η οποία διαθέτει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων και περιπτώσεων διαφθοράς από την ίδρυσή της το 1942. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πάπας Φραγκίσκος Α' το 2013 έχει συστήσει ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων. Ετσι, λοιπόν, η επιτροπή έχει φέρει στο φως ουκ ολίγες επενδύσεις με οσμή σκανδάλου. Πρόσφατα μάλιστα, ειδικότερα στις αρχές Οκτωβρίου, κατά την έφοδο αστυνομικών στα γραφεία της Γραμματείας του Κράτους, της ανώτατης υπηρεσίας της Ρωμαϊκής Κουρίας, ανακαλύφθηκε πλήθος εγγράφων που σχετίζουν το Βατικανό με την αγορά ακινήτου στο Λονδίνο, το οποίο στοίχισε 150-180 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα προήλθαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «L' Εspresso»,από χρηματικές δωρεές πιστών. Από το 2012, πριν δηλαδή αναλάβει ο πάπας Φραγκίσκος, οι οικονομικοί υπεύθυνοι του Βατικανού συζητούσαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν 200 εκατομμύρια ευρώ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Αγκόλα. Εν τέλει, η επένδυση κρίθηκε «ασύμφορη» και έτσι η τράπεζα κατέληξε να αγοράσει 49 πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», στην έφοδο του Οκτωβρίου, οι αξιωματούχοι της χωροφυλακής ανακάλυψαν επενδύσεις ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο χολιγουντιανές παραγωγές, «Οι άνδρες με τα μαύρα» και «Rocketman» για τη ζωή του Βρετανού μουσικού Ελτον Τζον.
Οι ζάπλουτοι Μορμόνοι...
Με φόντο τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, γνωστότερη ως Εκκλησία των Μορμόνων στις ΗΠΑ, κάνει το Βατικανό και την Αγγλικανική Εκκλησία να μοιάζουν μάλλον με «ψιλικατζήδες». Αν και τα οικονομικά της εν λόγω Εκκλησίας είναι αρκετά σκιώδη, καθώς δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία από το 1959(!), ένα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post» το οποίο επικαλείται έναν πρώην οικονομικό υπεύθυνο που υπέβαλε καταγγελία στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS), κάνει λόγο για ενεργητικό ύψους 100 δισ. δολαρίων τα οποία προέρχονται από δωρεές και συνεισφορές των πιστών.
Η εν λόγω Εκκλησία διαχειρίζεται τις επενδύσεις της μέσω της Deseret Management Corporation, η οποία με τη σειρά της επιβλέπει ασφαλιστικές εταιρείες, εμπορικά κέντρα (κυρίως στη Γιούτα, έδρα της Εκκλησίας), εξοχικές κατοικίες στη Χαβάη, μέσα ενημέρωσης, Μεταξύ των επενδύσεων περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο ράντσο βοοειδών στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στη Φλόριντα των ΗΠΑ, έκτασης περίπου 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αξίας 1 δισ. δολαρίων.
* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου 08/02