Επανεκλογή Μακρόν ή ανατροπή;

Επανεκλογή Μακρόν ή ανατροπή;

Η 24η Απριλίου, ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, θα είναι μια αξιοσημείωτη ημέρα. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία θα έχει σημαντική επίδραση όχι μόνο στην ίδια τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη συνολικά.

Τα μέχρι τώρα (πρώτα μετεκλογικά) δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν πιθανότερη την επανεκλογή Μακρόν, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί βεβαιότητα. Όπως σε κάθε εκλογική μάχη δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η ανατροπή!

Οι δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 24 Απριλίου είναι, πολιτικά, μεγάλο διάστημα και οι φετινές συνθήκες δεν είναι αντίστοιχες της προηγούμενης εκλογικής μάχης του 2017, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας μια σειρά δεδομένων:

  • Οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, μετά από μια διετία πανδημίας, εν μέσω ενός πολέμου στη γειτονιά μας και ενός κύματος ανατιμήσεων της ενέργειας και άλλων αγαθών που φαίνεται να επηρεάζει τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος.
     
  • Το 2017, ο πρόεδρος Εμάνουελ. Μακρόν ήταν ένα καινούργιο πρόσωπο - ένας φρέσκος πολιτικός, χωρίς κυβερνητική φθορά.
     
  • Οι θέσεις της Μαρίν Λεπέν ήταν τότε πιο «αιχμηρές» και πολύ περισσότεροι ψηφοφόροι την αντιμετώπιζαν αρνητικά.
     
  • Πριν από πέντε χρόνια, αν και ο Μακρόν ξεκινούσε με (κατά τι) μικρότερη διαφορά από τη Μαρ. Λεπέν, είχε μεγαλύτερα περιθώρια ενίσχυσης του ποσοστού του από συγγενείς, πολιτικά, χώρους.
     
  • Σήμερα, το ποσοστό του κόμματος των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων με την Βαλ. Πεκρές είναι κάτω από 5% (έναντι 20% του τότε επικεφαλής, Φρ. Φιγιόν, το 2017) και των Σοσιαλιστών με την Αν Ινταλγκό κάτω από το 2% (έναντι 6,4% του τότε επικεφαλής, Μπ. Χαμόν, το 2017 - μέχρι πρότινος ιστορικό χαμηλό για τους Σοσιαλιστές). Οι Πράσινοι πάντως με τον Γιαν. Ζαντό απέσπασαν 4,6%. Από την άλλη πλευρά, ο πρωτοεμφανιζόμενος Ερ. Ζεμούρ κέρδισε 7,1%, ενώ ο Νικ. Ντυπόν έπεσε στο 2,1% από 4,7% το 2017.
     
  • Το «αντί-Λεπέν» μέτωπο αν και δείχνει να παραμένει στις μετεκλογικές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αρκετών κομμάτων, δεν φαίνεται να αποτυπώνεται -στον ίδιο βαθμό- και στους ψηφοφόρους τους, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις διερεύνησης των προθέσεών τους στον δεύτερο γύρο.
     
  • Η πρώτη ανάγνωση των ερευνών που έγιναν από την Ipsos και την IfopOpinion δείχνει ότι -όπως αναμενόταν- σχεδόν όλοι όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή  Μακρόν (27,8%) και  Λεπέν (23,2%), το ίδιο θα ψηφίσουν και στις 24 Απριλίου. Ο Γιαν. Ζαντό (4,6%) έχει ταχθεί υπέρ του Μακρόν – το ίδιο λέει ότι θα κάνει η πλειονότητα των ψηφοφόρων του, αν και ένας στους τρεις απαντά ότι θα απέχει. Στο γήπεδο του Ερ. Ζεμούρ (7,1%), οι οκτώ στους δέκα απαντούν ότι θα ψηφίσουν Λεπέν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ότι θα απέχουν. Στην περίπτωση της Πεκρές (4,8%), φαίνεται ότι αρκετοί θα ψηφίσουν Εμ. Μακρόν, κάποιοι πάντως επιλέγουν τη Μαρ. Λεπέν και περίπου ένας στους τρεις απαντά (σήμερα) ότι θα απέχει…
     
  • Η πρώτη ανάγνωση αυτών των ερευνών -αν και είναι καλύτερο να περιμένουμε την επανάληψή τους, τις ερχόμενες ημέρες, πιο κοντά στις επαναληπτικές εκλογές- δείχνει ότι αναμένεται να ενισχυθούν και οι δύο υποψήφιοι.
     
  • Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με το υψηλό 22%, μοιάζει να είναι ο ρυθμιστής της προεδρικής μάχης. Ο ίδιος μπορεί να κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν τη Μαρ. Λεπέν, οι πρώτες δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν (προς το παρόν;) ότι ίσως δεν τον ακολουθήσει το σύνολο των ψηφοφόρων του. Πόσοι θα ψηφίσουν τον Εμ. Μακρόν, πόσοι τη Μαρ. Λεπέν και πόσοι θα απέχουν στο δεύτερο γύρο είναι άγνωστο. Και ίσως αυτό κρίνει το αποτέλεσμα και τη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων.

Ο πρόεδρος Μακρόν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ίσως δεν ασχολήθηκε με την προεκλογική του καμπάνια, όσο θα ήθελε ή όσο θα έπρεπε. Τώρα μπορεί να έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια σε ποιο βαθμό θα το πετύχει.

Τα πρώτα δημοσκοπικά στοιχεία, δείχνουν ως πιθανότερη την επανεκλογή του Μακρόν, με μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά από αυτή του πρώτου γύρου, χωρίς πάντως αυτό να αποτελεί βεβαιότητα! Δεν πρέπει τέλος να αφαιρούμε από τις εκτιμήσεις μας και την επίδραση των όποιων απρόοπτων εξελίξεων - ιδιαίτερα σε μια τόσο ρευστή περίοδο όπως αυτή που διανύουμε.

*Ο Γιώργος Αράπογλου είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας Pulse RC