Η Ρωσία επανεκκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II στη Γερμανία, μετά από ένα χρόνο παύσης που προκλήθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η ελβετική-ολλανδική εταιρεία Allseas ανέστειλε την τοποθέτηση σωλήνων τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την απειλή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, αφήνοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πόρους για την κατασκευή του αγωγού 1.230 χιλιομέτρων (km), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως χωρητικότητα φυσικού αερίου του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream.
Οι δύο αγωγοί, που παρακάμπτουν την Ουκρανία, θα έχουν την ικανότητα να αντλούν πάνω από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.
"Το πλοίο Fortelay Fortuna θα τοποθετήσει τμήμα 2,6 χιλιομέτρων του αγωγού στη Γερμανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε βάθος νερού κάτω των 30 μέτρων (100ft)", δήλωσε η εταιρεία Nord Stream ΙΙ την Παρασκευή.
Πρόσθεσε ότι όλα τα κατασκευαστικά έργα θα υλοποιηθούν σε πλήρη συμμόρφωση με τις υπάρχουσες άδειες και θα παρέχει πληροφορίες για περαιτέρω υπεράκτιες κατασκευαστικές δραστηριότητες σε εύθετο χρόνο.
Ο Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αρχικά ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020, έχει στόχο να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής σε σχέση με τον Nord Stream 1, που έχει τη μισή χωρητικότητα και λειτουργεί από το 2012.
Για την κατασκευή του συνεργάζονται η ρωσική Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες: η γαλλική Engie, οι γερμανικές Uniper και Winteshall, η αυστριακή OMV και η αγγλοολλανδική Shell, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αντίθετες στην κατασκευή του είναι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ που μάχονται κατά του αγωγού αυτού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το Nord Stream 2 σε αρκετές συναντήσεις, ενώ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή κυρώσεων για να πιέσει τη Γερμανία να ενισχύσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.