Η απώλεια της ζωής 15 Αρμενίων στρατιωτών και ο τραυματισμός τουλάχιστον 2 Αζέρων είναι το τίμημα της έντασης που κλιμακωνόταν το τελευταίο διάστημα, σε αναμονή των εξελίξεων στα σύνορα. Για το Μπακού το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ άλλωστε δεν τελείωσε με τον πόλεμο του 2020, όσο τουλάχιστον η Αρμενία δείχνει τόσο αδύναμη.
Η ανακοίνωση της εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν αυτή τη φορά έγινε πολύ γρήγορα από το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, αναφέροντας συγκεκριμένα τη μεσολάβηση της Ρωσίας για τη συμφωνία. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι το τελευταίο καταφύγιο άλλωστε για το Γερεβάν. Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και πιο άμεση από την προηγούμενη φορά δεν το ειδικό βάρος που απαιτείται. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ενώ είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του δηλώνοντας ανεξαρτησία του από τη Ρωσία, είχε φτάσει στο σημείο να υποβάλει γραπτό αίτημα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Μόσχα.
Οι σημερινές συρράξεις συνδέονται άρρηκτα με την τελική οριοθέτηση που επιχειρείται στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού βλέπει πως η ανισορροπία δυνάμεων είναι συντριπτική υπέρ του και προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του όρους στη χαρτογράφηση. Το Γερεβάν θεωρεί πως οι αζερικές κινήσεις ουσιαστικά αποσκοπούν στην αποκοπή της Αρμενίας από το «Αρστάκ», όπως ονομάζονται τα εδάφη που κατοικούν κατά πλειοψηφία οι Αρμένιοι στην περιοχή.
Το προηγούμενο διάστημα το Αζερμπαϊτζάν είχε προχωρήσει σε αποκλεισμό ορισμένων κομβικών οδικών αρτηριών της Αρμενίας. Προφανώς, το ζήτημα της οδικής σύνδεσης αποτελεί προτεραιότητα για το Αζερμπαϊτζάν, που θέλει να βεβαιωθεί πως θα μπορεί να ελέγχει τους δρόμους στην περιοχή. Ταυτόχρονα, οι αζερικές δυνάμεις θέλουν να αποκλείσουν φορτηγά από το Ιράν που προμηθεύουν τις αρμενικές περιοχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ δεν έχει ξεχάσει τις προκλήσεις που έβλεπε από την Τεχεράνη, ως αντίδραση στην ενίσχυση των σχέσεων του με το Ισραήλ και τον εξοπλισμό του.
Όποιος δει τις αλληλεπιδράσεις των στρατιωτών των δύο χωρών στα σύνορα μεταξύ τους άλλωστε, το παράδοξο είναι πως δεν πραγματοποιούνται περισσότερα θερμά επεισόδια. Υπάρχει όμως μία βασική διαφορά μεταξύ της στρατηγικής και τις στοχεύσεις των δύο πλευρών.
Στο Γιερεβάν προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από ένα αυταρχικό αζερικό καθεστώς που πρωταγωνίστησε στον πόλεμο του 2020. Η οικονομική αδυναμία της Αρμενίας δεν της επιτρέπουν να ανταπεξέλθει στον στρατιωτικό ανταγωνισμό με το Αζερμπαϊτζάν.
Από την άλλη πλευρά, στο Μπακού θεωρούν πως ο χρόνος κυλάει υπέρ τους, ενώ διαθέτουν στρατιωτική υπεροπλία. Οι επαφές με τη στενή σύμμαχο τους, την Τουρκία αυξάνονται, ενώ ο στόχος να αποκτήσουν χερσαία σύνδεση μαζί της μέσω ενός διαδρόμου που θα περνάει από αρμένικο έδαφος παραμένει.