Του Γιάννη Μαντζίκου
Ένταλμα «σύλληψης» για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται στο Γιβραλτάρ εξέδωσε το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον μαζί με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που αντιστρέφει πλήρως τα πρόσφατα δεδομένα στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα, το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα «σύλληψης» του πλοίου, κατάσχεσης του πετρελαίου που μεταφέρει στις δεξαμενές του και χρηματικού ποσού ύψους σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία κατά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελούν προϊόντα εγκλήματος — νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα — δικτύου εταιρειών-«βιτρινών» των Φρουρών της Επανάστασης.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να «συλλάβει» το δεξαμενόπλοιο καθώς θεωρεί πως «συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», την οποία χαρακτηρίζει «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».
Σημειώνεται ότι το τάνκερ συνελήφθη από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, λόγω των υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν.
Ύστερα από σχεδόν ένα μήνα, την περασμένη Πέμπτη οι δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ ήραν τη διαταγή κράτησης του σκάφους προχθές Πέμπτη, έχοντας λάβει όπως αναφέρθηκε γραπτές διαβεβαιώσεις από την ιρανική πλευρά ότι το πλοίο δεν θα αλλάξει σημαία, νηογνώμονα και προορισμό.
Αυτή τη στιγμή παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και είναι ακόμα ασαφές εάν αναχωρεί σύντομα.
Η εφημερίδα The Gibraltar Chronicle έγραψε ότι το δεξαμενόπλοιο θεωρείται απίθανο να αποπλεύσει πριν από την Κυριακή, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή, που εξήγησε πως τότε αναμένεται να ανέβουν στο πλοίο έξι νέα μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του νέου καπετάνιου του.
Δικηγόρος του Ινδού πλοιάρχου επιβεβαίωσε πως ο εντολέας του ζήτησε να αντικατασταθεί.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ, ο Φάμπιαν Πικάρντο, δήλωσε χθες ότι το τάνκερ είναι ελεύθερο να αποπλεύσει αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία ανεφοδιασμού του. «Μπορεί [ο απόπλους] να γίνει σήμερα, μπορεί αύριο», είπε ο Πικάρντο στο δημόσιο βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο BBC.
Ερωτηθείς για τη θέση και το ένταλμα της Ουάσινγκτον, ο Πικάρντο είπε πως το ζήτημα «ασφαλώς μπορεί να επιστρέψει στο δικαστήριο», αναφερόμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ.
Η παρέμβαση αυτή της τελευταίας στιγμής από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί άλλη μια ανατροπή στην πλοκή αυτής της μακρόσυρτης υπόθεσης, που διαρκεί από την 4η Ιουλίου.
Η «σύλληψη» του Γκρέις 1 εξώθησε την Τεχεράνη να συλλάβει με τη σειρά της το Stena Impero, δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία, στον Κόλπο δύο εβδομάδες αργότερα, εξέλιξη που κλιμάκωσε κι άλλο την ένταση στο Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό μεγάλης διεθνούς σημασίας.