Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δεν είχε επιβεβαιώσει επισήμως, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, τον θάνατο του Κρίστοφερ Μπάουερ, ο οποίος προήλθε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία (αν και οι διαρροές εκ μέρους της οικογένειάς του κάνουν λόγο για καρδιακή προσβολή). Όμως, αρκετά διεθνή ΜΜΕ – όπως είναι η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και η βρετανική Financial Times – μοιάζουν να μην έχουν αμφιβολίες ότι η πληροφορία είναι σωστή.
Εφόσον επιβεβαιωθούν, τότε θα προστεθεί αρκετό ακόμη μυστήριο στην υπόθεση του πολύκροτου σκανδάλου της εταιρείας διαχείρισης τραπεζικών συναλλαγών Wirecard, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι έχει προκαλέσει αναταράξεις ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα στους κόλπους της κυβέρνησης του Βερολίνου και ειδικά στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς (αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κανενός είδους εμπλοκή).
Το σίγουρο είναι πως η Wirecard, η οποία είχε την έδρα της στο Μόναχο, δεν ήταν μια οποιαδήποτε εταιρεία. Για του λόγου το αληθές, από το 2018 και μετά τον σχετικό έλεγχο και το πράσινο φως που δόθηκε από την γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς BaFin, συμμετείχε στη διαμόρφωση του βασικού δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.
Ούτε, όμως, ο 44χρονος Μπάουερ ήταν κάποιος τυχαίος παράγοντας. Ως συνιδιοκτήτης (μαζί με τη σύζυγό του, Μπελίντα) της εταιρείας PayEasy Solutions, που με τη σειρά της είχε έδρα την Μανίλα, υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της Wirecard, της οποίας στο παρελθόν υπήρξε μάλιστα και υπάλληλος. Απόδειξη, όπως αναφέρουν σε σχετικό τους ρεπορτάζ οι FT, το γεγονός ότι το 2018 συνεισέφερε το 15% των εσόδων του γερμανικού ομίλου – κάπου 290 εκατ ευρώ σε σύνολο 2 δισ. ευρώ – καθώς και πάνω από το ένα πέμπτο των λειτουργικών κερδών του.
Αναζητώντας τον μίτο...
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Μπάουερ βρέθηκε από πολύ νωρίς στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών των Φιλιππίνων. Μιας χώρας η οποία, όπως όλα δείχνουν, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην «εξαφάνιση» των 1,9 δισ. ευρώ, που οδήγησαν στην οριστική αποκάλυψη της υπόθεσης, τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, δηλαδή, που επισημοποιήθηκε από τους ορκωτούς λογιστές της Ernst&Young, όταν αυτοί αρνήθηκαν να υπογράψουν τον ισολογισμό της για το 2019 (αν και τα προηγούμενα χρόνια το είχαν κάνει, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του ομίλου με τον οποίο συνεργάζονται).
Οι έρευνες, σε κάθε περίπτωση, εντοπίστηκαν εξαρχής στις Φιλιππίνες και το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, χωρίς όμως ποτέ να ανακαλυφθεί εάν και σε ποιους λογαριασμούς είχε «κρυφτεί» από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης το ποσό που έλειπε από τις καταγεγραμμένες συναλλαγές.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ανάμεσα στα άλλα, το γεγονός ότι στις 23 Ιουνίου 2020, δηλαδή δύο ημέρες προτού η Wirecard υποβάλει επισήμως αίτημα για χρεοκοπία, ο πρώην νούμερο δύο στην ιεραρχία της, ο COO Γιαν Μαρσάλεκ, καταγράφηκε να εισέρχεται στο έδαφος των Φιλιππίνων, από όπου αναχώρησε την επόμενη ημέρα με προορισμό την Κίνα. Η υπόθεση περιπλέκεται κι άλλο καθώς στην πορεία, ο υπουργός Δικαιοσύνης των Φιλιππίνων, Μενάρντο Γκεβάρα, ισχυρίστηκε πως τα σχετικά ντοκουμέντα που αφορούν τις μετακινήσεις του Μαρσάλεκ είχαν παραποιηθεί.
Είναι σίγουρο ότι εφόσον το νήμα των ερευνών και των αποκαλύψεων συνεχιστούν, η υπόθεση θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ίσως γι' αυτό κάποιοι να μοιάζουν ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που ήξερε τόσα πολλά, όπως ο Μπάουερ, δεν μπορεί πια να μιλήσει...
AP Photo/Matthias Schrader