Οι Ταλιμπάν γιόρτασαν τον ένα χρόνο εξουσίας κηρύσσοντας την ημέρα που σηματοδότησε την επιστροφή του ως αργία. Ωστόσο, αυτός ο χρόνος έχει σημάνει την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας, την μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων καθώς και μία τραγική ανθρωπιστική κρίση. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απόλυτης φτώχειας, ενώ ακόμα και το καθημερινό φαγητό αποτελεί μία πολυτέλεια.
Για το καθεστώς που έχουν εγκαθιδρύσει οι Ταλιμπάν το βασικό είναι η προσήλωση στην εφαρμογή των κανόνων της Σαριά. Ο ιερός πόλεμος εναντίον των δυτικών κατακτητών ήταν επιτυχημένος και αυτό μόνο έχει σημασία για το ταλιμπανικό καθεστώς. Η επιστροφή των Ταλιμπάν ωστόσο κατέστησε την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων δυσβάστακτη.
Μπορεί οι Ταλιμπάν να διατείνονται πως έχουν επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η ακραία φτώχεια έχει οδηγήσει στην αύξηση των ληστειών αλλά και των επιθέσεων, ακόμα κι αν πολλά περιστατικά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Φυσικά, τα μεγαλύτερα θύματα είναι όπως συνήθως οι αδύναμοι και κυρίως οι γυναίκες.
Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε τη σοκαριστική αύξηση των γάμων μικρών παιδιών, άμεσο αποτέλεσμα των δραματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Οι Ταλιμπάν όχι μόνο δεν το αποτρέπουν, αλλά δεν το αναγνωρίζουν καν ως ζήτημα. Οι γυναίκες άλλωστε υφίστανται τις μεγαλύτερες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, η πρόσβαση τους στην εργασία αλλά ακόμα και στον δημόσιο χώρο περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται σε πολλά δημόσια αξιώματα, αλλά ούτε καν να κυκλοφορούν έξω από τα όρια της πόλης.
Όποια γυναίκα δεν ακολουθεί τις επιταγές του σκοταδιστικού κινήματος, υφίσταται διώξεις ενώ ακόμα κι η εκπαίδευση των κοριτσιών δεν είναι δυνατή. Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια αποτελούν άβατα πλέον για όσα κορίτσια θέλουν να σπουδάσουν.
Η σημερινή κατάσταση συμπυκνώνεται από τη μεγάλη προσπάθεια που οι Ταλιμπάν καταβάλουν για να αποτρέψουν όποιον θέλει να φύγει από τη χώρα για να γλυτώσει από το καθεστώς που έχουν εγκαταστήσει. Παρ’ όλα αυτά, για τους Ταλιμπάν, ο ένας χρόνος στην εξουσία αποτελεί λόγος εορτασμού.