Η Εμπορική Τράπεζα του Κατάρ, η τρίτη μεγαλύτερη της αραβικής χώρας, δήλωσε σήμερα ότι έχει δεσμευτεί να δραστηριοποιείται στην Τουρκία σε βάθος χρόνου, επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο συμμάχων ενισχύονται όλο και περισσότερο.
«Εστιάζουμε στην οικοδόμησή και στη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων. Βλέπουμε επίσης μια μεταστροφή προς μια ορθόδοξη πολιτική, η οποία είναι ευπρόσδεκτη από την αγορά και θα είναι επίσης θετική για τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου CBQ, Ζοζέφ Αμπραχάμ, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg την Πέμπτη.
Η CBQ πήρε την πλήρη κυριότητα της Alternatifbank AS το 2016 και από τότε χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου για να υποστηρίξει τα σχέδια ανάπτυξης της τουρκικής μονάδας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Με τη διπλωματική διαμάχη στον Κόλπο να τελειώνει αυτό το μήνα, η Fitch Ratings προβλέπει ότι οι τράπεζες του Κατάρ θα μπορούσαν ως εκ τούτου να επωφεληθούν από μεγαλύτερες εισροές.
Η CBQ σημείωσε καλύτερη πορεία από ό,τι εκτιμήθηκε από τους αναλυτές πέρυσι, ακόμη και όταν ανέφερε ότι τα καθαρά της έσοδα μειώθηκαν 36%. Οι καθαρές προβλέψεις για δάνεια και προκαταβολές αυξήθηκαν 40,7% στα 228,8 εκατομμύρια δολάρια.
Με φόντο τα παραπάνω, η QTerminals, εμπορικός διαχειριστής λιμένων του Κατάρ, ανακοίνωσε ότι αγόρασε προ ημερών ένα τουρκικό λιμάνι –το Port Akdeniz– που ανήκει στον τουρκικό όμιλο Global Yatirim Holding.
Η εταιρεία του Κατάρ, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία αγοράς τον Οκτώβριο του 2020, ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και έλαβε έγκριση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την τουρκική εταιρεία.
Το λιμάνι, που βρίσκεται στην Αττάλεια, πωλήθηκε για 849,84 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (115,15 εκατομμύρια δολάρια).
Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ έχουν εντατικοποιηθεί μετά από την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, όταν έλαβε υποστήριξη από τους ηγέτες του έθνους του Κόλπου. Η Τουρκία επέστρεψε την εύνοια ένα χρόνο αργότερα, όταν το Κατάρ δέχτηκε οικονομικό μποϊκοτάζ από μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία έχει επίσης τοποθετήσει στρατεύματα και σταθερά ανέπτυξε μια βάση στο Κατάρ από το 2017.