Αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι τόσο η πανδημία, όσο και η οικονομική ύφεση που έφερε, θα μπορέσουν τελικά να καμφθούν, ύστερα από τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανακοινώθηκαν χθες.
Η αποτελεσματικότητα μέχρι και 100% στην ανοσοποίηση κατά του κορονοϊού, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα, καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας θα σημάνει και την αρχή του τέλους στην κοινωνικο - οικονομική κρίση που ταλανίζει επί επτά συνεχείς μήνες τον πλανήτη από την εμφάνιση του νέου ιού.
Ορόσημο φαίνεται να είναι ο Οκτώβριος, καθώς τότε αναμένονται τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου των κλινικών μελετών, αλλά και οι εκτιμήσεις για την επίπτωση της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών. Παρά τη χρονική απόσταση μέχρι το φθινόπωρο, το γεγονός από μόνο του, αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Δίνει ανάσα στις οικονομίες του κόσμου, αφού η τυχόν ύπαρξη εμβολίου στη διάρκεια του χειμώνα, αφενός θα μπορέσει να ανακόψει ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφετέρου θα ενισχύσει το οικονομικό κλίμα, λειτουργώντας πιθανότατα ανασχετικά απέναντι σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και αναστολή επενδύσεων.
Με την ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, η βρετανοσουηδική AstraZeneka που έχει αναλάβει την παραγωγή του εμβολίου της Οξφόρδης θα υποβάλλει το σχετικό φάκελο προς έγκριση στους ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ή ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για αδειοδότηση. Οποιοσδήποτε από τους δύο οργανισμούς κι αν εγκρίνει πρώτος τη σχετική άδεια, με τη συμφωνία που ήδη υπάρχει για συνεργασία των δύο φορέων, το "πράσινο φως" θα θεωρείται δεδομένο και για τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Η AstraZeneka έχει δεσμευτεί για έναρξη της παραγωγής του εμβολίου πριν την λήψη της σχετικής έγκρισης για κυκλοφορία στην αγορά, προκειμένου η διανομή του εμβολίου να ξεκινήσει αμέσως μετά την αδειοδότηση. Σημειώνουμε ότι ήδη έχουν γίνει συμφωνίες για διάθεση 400 εκατ. δόσεων για την Ευρώπη, αλλά και την κάλυψη των χωρών χαμηλού και μέσου εισοδήματος μέσω των διεθνών οργανισμών με άλλα 2 δισ. δόσεις.
Παρότι η αδειοδότηση ενός εμβολίου συνήθως παίρνει χρόνο, εντούτοις, οι ταχύτητες με τις οποίες έχουν τρέξει μέχρι στιγμής οι διαδικασίες είναι τέτοιες που δεν θα ήταν έκπληξη να δοθεί η άδεια ακόμη και σε λιγότερο από ένα μήνα, γεγονός που σημαίνει πως στις αρχές Νοεμβρίου οι πρώτοι πολίτες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό, αφού θα υπάρχει ήδη το προϊόν, έτοιμο.
Η κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ ξεκινά άμεσα, με τη συμβολή σειράς εξωτερικών συνεργατών διεθνώς, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και θα συμπεριλάβει 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, μια παιδιατρική μελέτη, καθώς και σειρά κλινικών μελετών σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής οι οποίες ήδη συμμετέχουν στο ερευνητικό σχήμα. Το σύνολο των συμμετεχόντων στη μελέτη φάσης ΙΙΙ, θα παρακολουθούνται επί ένα έτος από την συμμετοχή τους σε αυτήν.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εμβολίου, δείχνουν ανταπόκριση του οργανισμού των εμβολιασθέντων σε ποσοστό 91% με τη μία δόση και σε ποσοστό 100% μετά την ενισχυτική δεύτερη δόση. Η έναρξη της ανοσοποίησης ξεκινά στις 7 ημέρες από τη λήψη του εμβολίου, με την παραγωγή Τ - λεμφοκυττάρων που ενεργοποιούνται και σκοτώνουν τον ιό. Η ολοκλήρωση της παραγωγής των Τ - λεμφοκυττάρων ολοκληρώνεται στις 28 ημέρες από τη λήψη του εμβολίου.
Τα αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού κορυφώθηκαν επίσης την 28η ημέρα και παρέμειναν ανεβασμένα ως την 56η ημέρα από τον εμβολιασμό και μάλιστα έφτασαν σε διπλάσιο τίτλο από τα επίπεδα των αντισωμάτων σε ασθενή που μετείχε στη μελέτη και είχε αναρρώσει από τη βαριά μορφή της COVIS -19, οπότε διέθετε ήδη πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.
Σημειώνουμε ότι για τα εξαιρετικά αποτελέσματα των μέχρι τώρα μελετών, οι επιτελείς του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας έδωσαν συγχαρητήρια στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ευχήθηκαν να συνεχίσουν αντίστοιχα θετικά και με την ευρύτερη δοκιμή σε μεγαλύτερο πληθυσμό και σημείωσαν ότι μέχρι την έγκριση του εμβολίου θα πρέπει να τηρούνται συνεκτικά τόσο τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, όσο και τα λοιπά μέτρα δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην εξεύρεση των νέων κρουσμάτων, την απομόνωσή τους, αλλά κυρίως την ιχνηλάτηση των περιστατικών, ώστε να μην δίνεται ευκαιρία στον ιό να εξαπλώνεται σιωπηρά.