Έξι μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και δεδομένου ότι τα αντισυστημικά κόμματα να βρίσκονται σε άνοδο, ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων προωθώντας μία σειρά σημαντικών σχεδίων.
Απέναντι στην απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από την δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή άμυνα, απέναντι στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν «αυταρχικές δυνάμεις που επανεμφανίζονται και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης», ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά μία Ευρώπη ικανή να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της κατά κυρίαρχο τρόπο.
Καλεί τους Ευρωπαίους να προστατευθούν απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία , ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληκεκούς (INF).
Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό της χωρίς «έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στην Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική...οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
O Γάλλος πρόεδρος συνέδεσε την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού με τις Ευρωεκλογές. «Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα μας επιτρέψουν να δούμε ποια είναι τα μεγάλα σχέδια για την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αν δεν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό και αν δεν έχουμε μια Ευρώπη η οποία να μπορεί να προστατεύει τις επιχειρήσεις της και τους εργαζόμενούς της έναντι των ψηφιακών κολοσσών».
Παράλληλα, αναφέρθηκε, χωρίς να τις κατονομάζει, «σε αυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται και πάλι και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης». Ζητεί «να προστατευθούμε απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF). «Ποιος είναι το βασικό θύμα;», αναρωτήθηκε: «Η Ευρώπη και η ασφάλειά της».
Ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί το 2019 για να αναπτύξει τις στρατιωτικές ικανότητες των κρατών μελών και να προωθήσει την στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Παρίσι αναλαμβάνει επίσης την πρωτοβουλία μαζί με οκτώ ευρωπαίους εταίρους της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί με ταχύτητα μία στρατιωτική επιχείρηση, μία εκκένωση περιοχής σε εμπόλεμη χώρα ή επιχειρήσεις αρωγής σε περίπτωση καταστροφής.
Η ικανότητα ενισχυμένης άμυνας της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα σχέδια στα οποία έδωσε προτεραιότητα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την συνέντευξή του ώστε να ανταποκριθεί στους «φόβους» των Ευρωπαίων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ