Εμ. Μακρόν: Αντικείμενο «κατάχρησης» το δικαίωμα του ασύλου

Εμ. Μακρόν: Αντικείμενο «κατάχρησης» το δικαίωμα του ασύλου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το δικαίωμα του ασύλου θα «χαθεί», αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η «παράκαμψή του», ακόμη η «κατάχρησή του», προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση του «ελέγχου των μεταναστευτικών ροών», της «προστασίας του δικαιώματος του ασύλου» τόσο στη Γαλλία όσο και την Ευρώπη. 

Ο Εμ. Μακρόν σημείωσε επίσης ότι «το δικαίωμα ασύλου είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη κεκτημένα μας», το οποίο «αποτελεί κομμάτι της ύπαρξής μας και εφευρέθηκε σε αυτή την ήπειρο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Γαλλία για την οποία είπε ότι δεν μπορεί να δέχεται όλους τους ανθρώπους, εάν θέλει να τους δέχεται καλά, ενώ πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα που είναι υπερβολικά ελκυστική. Πρέπει να παρέχουμε άμεσα άσυλο σε εκείνους που χρήζουν της προστασίας μας. Όσοι δεν επιτρέπεται να μείνουν επειδή εισήλθαν παρανόμως ή καθότι δεν έχουν δικαίωμα σε άσυλο, πρέπει να επαναπροωθούνται πολύ πιο αποτελεσματικά».

Το 2018 ωστόσο 123.000 άνθρωποι αιτήθηκαν τη χορήγηση ασύλου στη Γαλλία. Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Ο Μακρόν επέμεινε εκ νέου στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για την προστασία των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών. Ο ίδιος θεωρεί ότι (η Ευρωπη) «δεν θα πρέπει να ενδώσει στην πίεση» της Τουρκίας την ώρα που οι αφίξεις των μεταναστών αυξήθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά νησιά. «Μένει ακόμη να γίνει δουλειά με την Τουρκία» για να τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016, τόνισε.

Με δεδομένη πρόσφατη δημοσκόπηση που κατέδειξε ότι το 64% των πολιτών δεν αισθάνονται πλέον τη χώρα τους «σαν το σπίτι τους», ο Γάλλος πρόεδρος και το Κόμμα του, La Republique en Marche, θεωρούν επιτακτική την ανάληψη δράσης.