Τον εκνευρισμό της για την ελληνογαλλική συμφωνία δεν μπορεί να κρύψει η Άγκυρα. Μετά τις χθεσινές απειλές από το τουρκικού υπ. Εξωτερικών και μερικές ώρες μετά τη Navtex που επικαλύπτει την περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες το σκάφος Νautical Geo, αυτή τη φορά από το υπουργείο Άμυνας, εξαπολύει απειλές ακόμη και για θερμό επεισόδιο. «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και της συμφέροντα της, και έχουν δοθεί εντολές στο ναυτικό στην αεροπορία και στον στρατό μας προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση αναμένει όξυνση από πλευράς Αγκυρας, ωστόσο γνωρίζει πως η ένταση αποτελεί δομικό στοιχείο της στρατηγικής Ερντογάν και ότι το κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η δημιουργία συνθηκών ικανής αποτροπής τα επόμενα χρόνια. Το τεχνολογικό άλμα του Πολεμικού Ναυτικού, από τις γηρασμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ του 1992 στις ψηφιακές Belhara, σε συνδυασμό με την συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής, προφανώς και αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, ωστόσο είναι μονόδρομος έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Τούτο δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν βρίσκεται σε επαγρύπνηση με τα σενάρια να μην αποκλείουν κλιμάκωση από την άλλη πλευρά, η οποία την Τετάρτη, στον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών, πιθανώς να προσέλθει πιο επιθετική, αισθανόμενη μεγαλύτερη πίεση. Κλιμάκωση που εκτός από ρητορική, μένει να φανεί αν θα υπάρξει και στο πεδίο, με το ερώτημα να είναι, αν η Τουρκία θα μπει στον πειρασμό να επιχειρήσει παρενόχληση του σκάφους Nautical Geo, το οποίο θα πραγματοποιεί έρευνες στο πλαίσιο του αγωγού East Med μέχρι 15 Οκτωβρίου. Νωρίτερα σήμερα, η τουρκική πλευρά, στέλνοντας νέα μυνήματα, προχώρησε στη δέσμευση περιοχής, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη όπου πραγματοποιεί έρευνες το Nautical Geo, προχώρησε η Άγκυρα. Με τη νέα αυτή NAVTEX, η τουρκική πλευρά αφενός αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Κύπρου να εκδίδει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή, αφετέρου δηλώνει παρούσα, επικαλύπτοντας μέρος της θαλάσσιας ζώνης όπου το Nautical Geo έχει προγραμματίσει έρευνες.
Προς ώρας, η τουρκική αντίδραση περιορίζεται σε λεκτικές απειλές, όπως στην περίπτωση της εκπροσώπου του υπ. Αμυνας που κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα ισορροπία εναντίον της Τουρκίας με την αύξηση των εξοπλισμών». Και υποστήριξε ότι «θα αναληφθούν διπλωματικές προσπάθειες εναντίον της ελληνικής επιθετικής συμπεριφοράς και θα δοθεί η αναγκαία απάντηση στο πεδίο».
Terörle mücadele başta olmak üzere devam eden faaliyetlerimiz ve gündemdeki konulara ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.https://t.co/hkrSVKP2wD#MSB #TSK pic.twitter.com/rsgqPfv7uZ
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 3, 2021
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας», επισήμανε η εκπρόσωπος, ενώ ισχυρίστηκε πως «παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς αποστατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες».
«Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και της συμφέροντα της, και έχουν δοθεί εντολές στο ναυτικό στην αεροπορία και στον στρατό μας προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε.
Όπως είπε, από τις αρχές του 2021, έχουν διαπραχθεί 1.989 ελληνικές παραβιάσεις με εναέρια και πλωτά μέσα, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα αποφεύγει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που υπογράφονται.
Ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Αθήνα για την στρατιωτική άσκηση «Παρμενίωνας» στη Χίο, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη και προβοκατόρικη».
ΝΑVTEX στην περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Nautical Geo
Με NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικό σταθμός της Αττάλειας το πρωί της Κυριακής, η Τουρκία προχωρά στη δέσμευση περιοχής, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη όπου πραγματοποιεί έρευνες το σκάφος Nautical Geo.
Με τη νέα αυτή NAVTEX, η τουρκική πλευρά αφενός αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Κύπρου να εκδίδει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή, αφετέρου δηλώνει παρούσα, επικαλύπτοντας μέρος της θαλάσσιας ζώνης όπου το Nautical Geo έχει προγραμματίσει έρευνες. Το ερώτημα φυσικά είναι, αν η Τουρκία θα μπει στον πειρασμό να επιχειρήσει παρενόχληση του σκάφους, το οποίο θα πραγματοποιεί τις έρευνες τους μέχρι 15 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του το Σάββατο επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που... προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, κατηγορώντας συγχρόνως την Ελλάδα ότι είναι αυτή που παραβίασε την... τουρκική υφαλοκρηπίδα, αναφορά προφανώς στις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Αυτή τη φορά αφορμή για τη νέα τουρκική αντίδραση δίνει η έρευνα του σκάφους Nautical Geo το οποίο έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία Poseidon και οι εργασίες του είναι στο πλαίσιο της χάραξης της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med. Με τη δεύτερη κυπριακή NAVTEX (330/21) το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που εφάπτεται στο «τριεθνές» σημείο συνάντησης της δυνητικής ελληνικής–τουρκικής- κυπριακής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, μια περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία η οποία επιχειρεί να τη σφετερισθεί, βαφτίζοντας τη μονομερώς ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Στην ίδια περιοχή είχε υπάρξει στο παρελθόν σειρά προκλήσεων με την αποστολή των ερευνητικών σκαφών Oruc Reis και Barbaros, και είχε προκληθεί ένταση καθώς ελληνική φρεγάτα είχε αποτρέψει την είσοδο των τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία ήδη εξέδωσε την Παρασκευή NAVTEX με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή που έχει δεσμεύσει για τις έρευνες η Κύπρος, αφορά σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και ότι σε ολόκληρη την περιοχή, η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στην Τουρκία και όχι στην Κύπρο.