Οι ασθένειες, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις εντός και μεταξύ των χωρών θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες προκλήσεις τις επόμενες δεκαετίες για τον πλανήτη και τις ΗΠΑ, με την πανδημία COVID-19 να επιδεινώνει ήδη ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Εθνικών Πληροφοριών της Ουάσιγκτον.
Η αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και ενός συνασπισμού χώρων της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιθανό να ενταθεί, τροφοδοτούμενη από στρατιωτικές μεταβολές, δημογραφικά στοιχεία, τη τεχνολογία και "διαφορές σε σχέση με τα μοντέλα διακυβέρνησης", τονίζει η έκθεση με τίτλο Global Trends 2040: Ένας Αμφίβολος Πλανήτης.
Οι περιφερειακές δυνάμεις και μη κρατικοί φορείς είναι πιθανό να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή, οδηγώντας πιθανώς σε "ένα πιο επιρρεπές σε σύγκρουση- ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον" και σε αποδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας.
Η έκθεση, η οποία συντάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια από τους κορυφαίους αναλυτές πληροφοριών των ΗΠΑ, αξιολογεί τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες τάσεις που ενδέχεται να διαμορφώσουν το περιβάλλον εθνικής ασφάλειας τα επόμενα 20 χρόνια.
"Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους πολίτες... να προετοιμαστούν για μια σειρά πιθανών μελλοντικών υποθέσεων", ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.
"Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες, οικονομικές κρίσεις και οι τεχνολογικές διαταραχές "είναι πιθανό να εμφανίζονται πιο συχνά και έντονα σε κάθε περιοχή και χώρα", προκαλώντας "εκτεταμένες πιέσεις σε κράτη και κοινωνίες", σημειώνει η έκθεση.
Η πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη "παγκόσμια αναταραχή" μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνέπειες που θα διαρκέσουν χρόνια.
Η COVID-19 ανέφερε, εξέθεσε - και μερικές φορές διεύρυνε, ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη, αύξησε το εθνικό χρέος, εξέθρεψε τον εθνικισμό και την πολιτική πόλωση, προκάλεσε δυσπιστία στις κυβερνήσεις και έφερε στην επιφάνεια την αποτυχία των κρατών να συνεργαστούν.
"Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνολο τάσεων που έχουμε εντοπίσει που φαίνεται να επιταχύνονται ή να γίνονται ισχυρότερες λόγω της πανδημίας", δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στην σύνταξη της έκθεσης.
Η έκθεση παρουσίασε πέντε σενάρια για το πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος το 2040.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο -"Αναγέννηση των δημοκρατιών" - θεωρεί ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις θα αποδειχθούν "ικανές να προωθήσουν την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, οδηγώντας την οικονομική άνθηση".
Το πιο απαισιόδοξο σενάριο - "Τραγωδία και Αναταραχή" θεωρεί ότι ο κορονοϊός και η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα των τροφίμων, οδηγώντας σε συγκρούσεις και αναρχία.