Μέχρι τη δεκαετία του 90, συνολικά 25.000 άτομα με υποτιθέμενες διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες στειρώθηκαν στην Ιαπωνία, ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με πορίσματα μιας έρευνας για μια κυβερνητική πολιτική ευγονικής που δημοσιοποίησε το ιαπωνικό κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ στο πόρισμα 1.400 σελίδων σημειώνεται ότι η ευγονική έγινε και σε παιδιά ηλικίας έως 9 ετών, βάσει ενός νόμου που σκόπευε να αποτρέψει την αναπαραγωγή ατόμων με αναπηρία, με το 65% των διαδικασιών να πραγματοποιούνται χωρίς συγκατάθεση και ορισμένοι να πιστεύουν ότι λαμβάνουν θεραπεία για κάποια ασθένεια.
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης περιπτώσεις ατόμων που χειρουργήθηκαν με βάση ψευδείς διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης σκωληκοειδής απόφυση. Μάλιστα, η στείρωση ήταν προϋπόθεση για την εισαγωγή σε ορισμένες εγκαταστάσεις πρόνοιας ή για γάμο. Αναφέρει επίσης περιπτώσεις έκθεσης σε ακτινοβολία και αφαίρεση μήτρας.
Ο νόμος για την ευγονική επέτρεπε τη στείρωση ατόμων με διανοητική αναπηρία, ψυχικές ασθένειες ή κληρονομικές διαταραχές για να αποτραπεί η γέννηση «κατώτερων» απογόνων.
Ένα σχολικό εγχειρίδιο γυμνασίου για την υγεία και τη φυσική αγωγή το 1975 ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για «η ευγονική της χώρας να βελτιώσει και να ενισχύσει τη γενετική προδιάθεση ολόκληρου του κοινού», σύμφωνα με την έκθεση.