Ιδιαίτερα ενοχλημένος επέστρεψε στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με ενημέρωση σε δημοσιογράφους σχετικά με την παρουσία του στη Ρώμη για τη Σύνοδο των Ηγετών της G-20, κατά τις συναντήσεις του με τον Αμερικάνο και Γάλλο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε κυρίως οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς.
«Αγοράζουν αεροπλάνα, αγοράζουν φρεγάτες. Από την άλλη, έκαναν συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα σε ορισμένα σημεία σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης. Πώς μπορεί αυτή η εικόνα να επηρεάσει τη γεωστρατηγική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο;» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος σε σχετική ερώτηση σύμφωνα με ρεπορτάζ του sondakika και συμπλήρωσε πως: «είπαμε και στον κ. Μπάιντεν και στον Μακρόν για αυτό το θέμα. Είπαμε, τι είναι αυτό το περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη; Η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης εδώ ενοχλεί σοβαρά εμάς και τους ανθρώπους μας»
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πτήσης στην επιστροφή του στην Τουρκία εξήγησε τις λεπτομέρειες των συναντήσεων του στους δημοσιογράφους, ενώ έκανε γνωστό πως προειδοποίησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την αγορά αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα λέγοντάς του: «Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά. Ξέρω μόνο ότι χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ» με τον Γάλλο πρόεδρο να του απαντά: «Έχουν λεφτά. Όλα είναι λεφτά! Υπάρχει βέβαια και το θέμα της βάσης. Όμως η μόνη μας ανησυχία με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί».
Η Αλεξανδρούπολη όμως δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» για την Τουρκία αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ της dailysabah «η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη στην περίπτωση που σε αυτήν συμμετάσχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος». Αυτό ακριβώς δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης.
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του σχετικά με τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στη Ρώμη σημείωσε πως οι δυο τους συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει γνωστό πως σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια διάσκεψη για τη Λιβύη παρόμοια με την προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου και με τον Τ. Ερντογάν να ασκεί «βέτο» σχετικά με την παρουσία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια διάσκεψη του Παρισιού στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αυτή είναι η κατάστασή μας. Εάν αυτές οι χώρες πρόκειται να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει επίσης ανάγκη αποστολής ειδικών εκπροσώπων».
Σημειώνεται πως «ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στη σύγκρουση στη Λιβύη είναι η παρουσία μισθοφόρων», ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας στις ίδιες δηλώσεις στους δημοσιογράφους είπε ότι επανέλαβε στον Μακρόν ότι «η παρουσία της Τουρκίας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι νόμιμη και εμπίπτει σε συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση» σημειώνοντας πως «οι στρατιώτες μας εκεί είναι εκπαιδευτές» διαψεύδοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή των παράνομων μισθοφόρων στη χώρα.