Εκλογική πανωλεθρία για το ισλαμικό κόμμα στο Μαρόκο

Εκλογική πανωλεθρία για το ισλαμικό κόμμα στο Μαρόκο

Το ισλαμικό κόμμα που παρέμεινε επικεφαλής της κυβέρνησης του Μαρόκου κατά την τελευταία δεκαετία υπέστη αληθινή πανωλεθρία από φιλελεύθερα κόμματα που θεωρούνται προσκείμενα στο βασιλικό παλάτι στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τα ακόμη προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (μετριοπαθείς ισλαμιστές) κατέρρευσε, βλέποντας τις 125 έδρες του στο κοινοβούλιο να μειώνονται στις 12, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντελουαφί Λαφτίτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έμεινε πολύ πίσω από τους βασικούς αντιπάλους του, τον Εθνικό Συναγερμό των Ανεξαρτήτων, το Κόμμα της Γνησιότητας και του Εκσυγχρονισμού, που θεωρείται πως έχουν φιλελεύθερη τάση, αλλά και το Κόμμα Ιστικλάλ («της Ανεξαρτησίας», κεντροδεξιά), τα οποία κατέλαβαν αντίστοιχα 97, 82 και 78 έδρες (επί του συνόλου των 395 του κοινοβουλίου).

Ο Εθνικός Συναγερμός των Ανεξαρτήτων, που συμμετέχει στην κυβερνητική συμμαχία, έχει επικεφαλής έναν πλούσιο επιχειρηματία, τον Αζίζ Αχανούς, που θεωρείται προσκείμενος στο παλάτι.

Το Κόμμα της Γνησιότητας και του Εκσυγχρονισμού, η κυριότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, ιδρύθηκε από τον Φουάντ Αλί Ελ Χίμα, σημερινό βασιλικό σύμβουλο, το 2008, προτού παραιτηθεί το 2011.

Το κεντροδεξιό Ιστικλάλ είναι το παλαιότερο κόμμα στο Μαρόκο.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ΄ θα ονομάσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό τον επικεφαλής του κόμματος που θα αναδειχθεί πρώτο, θα του αναθέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και –θεωρητικά– να ασκήσει την εξουσία για πέντε χρόνια, διαδεχόμενος τον Σάαντ Εντίν Ελ Οθμάνι.

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Στο 50,3% η συμμετοχή

 

Το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία αυξήθηκε στο 50,35%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ήταν 43% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2016, και 53% στις πιο πρόσφατες τοπικές εκλογές, το 2015.

Όμως ήταν η πρώτη φορά που οι περίπου 18 εκατ. μαροκινοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να αναδείξουν την ίδια ημέρα τα 395 μέλη της Βουλής, τα συμβούλια των κοινοτήτων τους και τους περιφερειάρχες, κάτι που όπως αποδείχθηκε μείωση την αποχή.

Νωρίτερα χθες οι ισλαμιστές έκαναν λόγο για «πολύ σοβαρές παρατυπίες», ανάμεσά τους τη «χυδαία μοιρασιά χρήματος» σε εκλογικά κέντρα και τις «συγχύσεις» σε εκλογικούς καταλόγους σε κάποιες περιοχές, με ψηφοφόρους να μη βρίσκουν τα ονόματά τους.

Αλλά ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε πως η διαδικασία έγινε «υπό ομαλές συνθήκες», πέρα από «μεμονωμένες περιπτώσεις».

Το 2011 το Μαρόκο, συνταγματική μοναρχία, υιοθέτησε νέο Σύνταγμα που παραχώρησε σημαντικά προνόμια στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση. Πάντως, οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις σε τομείς και ζητήματα που χαρακτηρίζονται κλειδιά συνεχίζουν να χαράσσονται στο παλάτι.