Εκλογές στην Κούβα: Εκτιμήσεις για αύξηση-ρεκόρ της αποχής
AP
AP

Εκλογές στην Κούβα: Εκτιμήσεις για αύξηση-ρεκόρ της αποχής

Ολοένα περισσότεροι Κουβανοί, μεταξύ των οποίων ο 77χρονος κάτοικος της Αβάνας, Ουμπέρτο Αβίλα, πιθανότατα θα απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Ο συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι έχει κάνει τους υπολογισμούς - 470 υποψήφιοι, 470 θέσεις - και δεν βλέπει κανένα νόημα στο να ψηφίσει.

«Ο αριθμός των υποψηφίων είναι ίδιος με τις ανοιχτές έδρες», ανέφερε στο Reuters, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν επιλογές».

Η επιλογή των υποψηφίων

Στην Κούβα, οργανωμένες από την κυβέρνηση επιτροπές επιλέγουν τους υποψηφίους, οι οποίοι πρέπει στη συνέχεια να λάβουν πάνω από το 50% των έγκυρων ψήφων στην περιφέρειά τους για να κερδίσουν έδρα στην Εθνοσυνέλευση, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας. Οι πολιτικές εκστρατείες είναι παράνομες.

Η Κούβα υποστηρίζει ότι το σύστημα προωθεί την ενότητα και τη δράση και φιλοδοξεί να μειώσει την επιρροή του χρήματος στην πολιτική. Οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι στερείται διαφάνειας και προωθεί τη μονοκομματική διακυβέρνηση.

Απειλή για την αξιοπιστία του συστήματος

Όπως και να έχει, η μειωμένη συμμετοχή θα μπορούσε να απειλήσει την αξιοπιστία της νέας συνέλευσης και -εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης- να προσθέσει στην αυξανόμενη αίσθηση κακουχίας σε μια χώρα που είναι κομμουνιστικό κράτος σχεδόν από την Κουβανική Επανάσταση του 1959.

«Κινδυνεύουν περισσότερα από ποτέ», δήλωσε ο Μπερτ Χόφμαν, ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων και Περιφερειακών Σπουδών.

«Με την κρίση στην οικονομία και την κοινωνία, η δύναμη πολιτικής κινητοποίησης του κράτους και του κόμματος διαβρώνεται», είπε.

Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της αποχής έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στις πρόσφατες εκλογές, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, στο 31% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αν και το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι μέτριο σε σύγκριση με πολλές δυτικές δημοκρατίες, σηματοδοτεί δραστική αλλαγή σε σχέση με τις εκλογές υπό τον πρώην ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, όταν σχεδόν κάθε Κουβανός σε ηλικία ψήφου συνήθως ψήφιζε.

Ο Γιουλίσκι Αμαδόρ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Αρτεμίσα της Κούβας, δήλωσε στο Reuters ότι η οικονομική κρίση, η εκτίναξη των τιμών και οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος θα καταστήσουν αυτές τις εκλογές τις πιο «περίπλοκες» από το 1993, μετά την κατάρρευση του πρώην ευεργέτη της Κούβας, της Σοβιετικής Ένωσης.

«Πολλοί λένε: "Δεν θα πάω να ψηφίσω γιατί οι εκλογές δεν λύνουν τα προβλήματά μου"», είπε, κάνοντας λόγο για «ψήφο τιμωρίας».

Ομάδες κυρίως εκτός Κούβας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενθάρρυνσης της αποχής, αποκαλώντας την εκλογική διαδικασία «φάρσα» σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αμαδόρ δήλωσε ότι η πρόσφατη «έξοδος» των Κουβανών, που αποτελεί ρεκόρ, θα περιπλέξει περαιτέρω την εικόνα.

Πολλοί από τους περίπου 300.000 Κουβανούς που έφυγαν πέρυσι για τις Ηνωμένες Πολιτείες -σχεδόν το 3% του πληθυσμού του νησιού- παραμένουν στους εκλογικούς καταλόγους, είπε.

«Είναι ανησυχητικό γιατί δεν μιλάμε μόνο για αποχή», εξήγησε. «Μιλάμε για σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δεν θα είναι εδώ για να ψηφίσουν στις 26 Μαρτίου».

Έκκληση για «ψήφο ενότητας»

Η κυβέρνηση της Κούβας ενθάρρυνε τη συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής, προβάλλοντας την «ψήφο ενότητας" -στην οποία οι Κουβανοί τσεκάρουν έναν κύκλο για να εγκρίνουν κάθε υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό τους- ως ένδειξη πατριωτισμού.

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ είναι ο ίδιος υποψήφιος για την Εθνοσυνέλευση, η οποία θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο -που αναμένεται ευρέως να είναι ο Ντίαζ-Κανέλ- μεταξύ των μελών της.