Έκκληση προς τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας να υποστηρίξουν την συμφωνία για το Brexit απηύθυνε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με άρθρο της στην εφημερίδα Belfast Telegraph.
«Βάσει της συμφωνίας αυτή, είναι βέβαιο ότι μέλλον θα είναι λαμπρό για την Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι μία πύλη τόσο προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς την αγορά του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει η Τερέζα Μέι στην γνωστή για τις ενωτικές της θέσεις, δηλαδή την υποστήριξή της προς την βρετανική εξουσία επί της Βόρειας Ιρλανδίας, εφημερίδα.
Το σχέδιο συμφωνίας το οποίο παρουσίασε η βρετανίδα πρωθυπουργός ως προϊόν των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες συναντά την οργισμένη αντίσταση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μέι.
Υπέρ του σχεδίου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στη συμφωνία του Brexit που πέτυχαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι αξιωματούχοι της ΕΕ διότι αυτή θα βοηθήσει να είναι ομαλή η αποχώρηση της χώρας από την ένωση.
«Έχουμε τονίσει από την αρχή τη σημασία του να έχουμε κάποια μετάβαση μεταξύ των σημερινών ρυθμίσεων και των τελικών ρυθμίσεων», δήλωσε.
«Άρα χαιρετίζουμε τις μεταβατικές ρυθμίσεις στη συμφωνία αποχώρησης… και λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου».
Ο Κάρνεϊ, μιλώντας σε βουλευτές, είπε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη ανάλυση από την κεντρική τράπεζα για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα είχε μια απόφαση της Βρετανίας να παραμείνει στην Ένωση.
«Δεν σκοπεύουμε να εξετάσουμε την παροχή επιπλέον ανάλυσης για το τρίτο σενάριο, που είναι να μη να γίνει καθόλου το Brexit», δήλωσε ο Κάρνεϋ.
Ο Κάρνεϋ και άλλοι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας που μίλησαν μαζί με αυτόν σήμερα επανέλαβαν την προειδοποίησή τους στους επενδυτές να μην υποθέσουν ότι η κεντρική τράπεζα θα απαντήσει στο σοκ μη επίτευξης συμφωνίας με τη μείωση των επιτοκίων, όπως έκανε μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ