Έκκληση προς τη Ρωσία, να επιλέξει την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, απηύθυναν για μία ακόμη φορά οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, «θα υπάρξει απάντηση» και «το κόστος θα είναι υψηλό».
Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν πάντως ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον διάλογο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Έχουν συγκεντρωθεί (στα σύνορα της Ουκρανίας) πολλά στρατεύματα και για αυτό είναι απαραίτητο η κατάσταση να εξελιχθεί διαφορετικά από ό,τι μερικές φορές φοβόμαστε. Περιμένουμε από τη Ρωσία ουσιαστικά βήματα τα οποία θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι μια στρατιωτική επίθεση θα είχε σοβαρές συνέπειες.
Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση με διάλογο», δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο στην Καγκελαρία και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του κατά της παράδοσης φονικών όπλων. 'Αφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποστηρίξει το Κίεβο σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου και ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από τη Γερμανία.
Μακρόν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον διάλογο
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία», τόνισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει και της συνάντησης εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας («Σχήμα Νορμανδίας») αύριο στο Παρίσι, την οποία χαιρέτισε και ο κ. Σολτς και υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συνεργαστεί σε πολλά σχήματα προκειμένου να ξεκινήσουν διάλογο με τη Ρωσία, για την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Η Ευρώπη και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, να συντονιστούν στενά και να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Ερωτώμενος για τα κίνητρα του Κρεμλίνου πάντως έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει κράτη τα οποία ήταν κάποτε μέρος της ΕΣΣΔ - με κυβερνοεπιθέσεις, στρατιωτικούς ελιγμούς, απειλή μετανάστευσης κλπ. «Δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε ένα οριστικό καθεστώς. Είναι μια ανησυχητική κατάσταση για τους Ευρωπαίους και για αυτό χρειάζεται ενότητα. Η Ρωσία μπορεί να γίνει δύναμη ανισορροπίας π.χ. στην περιοχή του Καυκάσου αλλά και αλλού», προειδοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία Βερολίνου - Παρισιού υπό τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και τα προβλήματα που την επιβαρύνουν, ο κ. Μακρόν παραδέχθηκε ότι «δεν είμαστε ίδιοι, αλλά και ποτέ δεν ήμασταν», επισήμανε ωστόσο ότι «πάντα συζητούμε και κάθε φορά επιτυγχάνουμε και μεγαλύτερη προσέγγιση και βρίσκουμε από κοινού λύσεις».