Οι χώρες της ΕΕ είναι κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας που θέτει ως στόχο το 2030 το 42,5% της ενέργειας να προέρχεται από τις ΑΠΕ.
Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της πιέζουν σκληρά να απαλλαχθούν οι οικονομίες τους από τις εκπομπές άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πράσινης βιομηχανίας, ώστε να αποφευχθεί η ενεργειακή εξάρτηση από οποιαδήποτε χώρα, όπως η Ρωσία.
Το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ θα εξετάσουν την Τετάρτη, επιβεβαιώνει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου.
Το τελικό κείμενο χρειάζεται ακόμη επίσημη έγκριση από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ένα βήμα που συνήθως αποτελεί τυπική διαδικασία που εγκρίνει τη συμφωνία χωρίς αλλαγές.
Ο υφιστάμενος στόχος της ΕΕ είναι να έχει μερίδιο 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Ο νέος νόμος θέτει νέο δεσμευτικό στόχο 42,5% και αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να στοχεύουν στο 45%.
Στον τομέα των μεταφορών, ο νόμος θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιτύχουν τουλάχιστον 29% μερίδιο ΑΠΕ ή να μειώσουν την ένταση των αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών τους κατά τουλάχιστον 13%.
Για τη βιομηχανία, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν τη χρήση ΑΠΕ κατά 1,6% ετησίως. Μέχρι το 2030, το 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές διεργασίες θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αυξηθεί στο 60% μέχρι το 2035.
Οι συνομιλίες ήταν τεταμένες μετά την πίεση της Γαλλίας να επιτραπεί η συμπερίληψη υδρογόνου που παράγεται από πυρηνικά.
Στην τελική έκδοση του νόμου , η ΕΕ συμφώνησε ότι οι χώρες μπορούν να μειώσουν τους στόχους τους για τα ανανεώσιμα καύσιμα στη βιομηχανία κατά 20%, εάν λιγότερο από το 23% του υδρογόνου τους παράγεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων το 2030 - μια κίνηση που δίνει ώθηση στις χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια για να εκτοπίσουν τα ορυκτά καύσιμα από το ενεργειακό τους μείγμα.