Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε σήμερα «σημαντική» την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, μέσω δήλωσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Αυτά τα δικαιώματα είναι «η ελευθερία λόγου, του Τύπου, του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης και της διαδήλωσης», δήλωσε ο Μπορέλ, την ώρα που έγιναν οι πρώτες συλλήψεις στην πρώην βρετανική αποικία αναφορικά με τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο.
«Σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έδωσε η Κίνα στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει σημαντικό τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να είναι απολύτως προστατευμένα», έγραψε ο Μπορέλ.
Η ΕΕ «καλεί την Κίνα να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από νομικής άποψης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η ΕΕ «αξιολογεί τις επιπτώσεις» του νέου νόμου και «θα συνεχίσει να εκφράζει την ανησυχία της στον διάλογο με την Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στον όρο ‘κυρώσεις’ στη δήλωσή του.
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τουλάχιστον 180 άτομα, εκ των οποίων επτά για παραβίαση του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση για την επέτειο της μετάβασης της πόλης σε κινεζική κυριαρχία.
Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν «για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια, για διατάραξη της δημόσιας τάξης, κατοχή επιθετικών όπλων και άλλα σχετικά αδικήματα», ανέφερε η αστυνομία στο λογαριασμό της στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι επτά εξ αυτών έγιναν «για φερόμενη παραβίαση του νόμου της εθνικής ασφάλειας».
Καναδάς: «Κίνδυνος αυθαίρετης σύλληψης και έκδοσης στην Κίνα»
Ο Καναδάς προειδοποίησε σήμερα τους υπηκόους τους στο Χονγκ Κονγκ για τον κίνδυνο «αυθαίρετης σύλληψης» και έκδοσής τους στην ηπειρωτική Κίνα, ύστερα από την υιοθέτηση του νόμου από το Πεκίνο.
«Μπορεί να εκτεθείτε σε αυξημένο κίνδυνο αυθαίρετης σύλληψης για λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς και σε πιθανή έκδοση στην ηπειρωτική Κίνα», ανέφερε η καναδική κυβέρνηση στην επίσημη ιστοσελίδα της με οδηγίες για τους ταξιδιώτες.
Η ανακοίνωση αυτή αποτυπώνει τις αυξανόμενες ανησυχίες των χωρών της Δύσης για τους πολίτες τους ύστερα από την ενεργοποίηση χθες αυτού του νέου νόμου, που καταδικάστηκε από 27 χώρες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Ως απάντηση, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες του Καναδά είναι «απολύτως παράλογες».
«Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, καμία ξένη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν.
AP Photo/Vincent Yu