O Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Νόβακοφ είπε πως η θεώρηση της Κομισιόν περί επικινδυνότητας του ροδέλαιου μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη βιομηχανία στη χώρα του.
Οι ενέργειες για την προστασία των καλλιεργειών αιθέριων ελαίων σε συνάρτηση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγή του Κανονισμού για την Ταξινόμηση, την Επισήμανση και τη Συσκευασία ήταν ένας από τους λόγους που ένωσε όλους ανεξαιρέτως τους Βούλγαρους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής Αντρέι Νόβακοφ στο BTA κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Καζανλούκ, που διοργανώνει η Εθνική Ένωση Αιθέριων Ελαίων, Αρωματοποιίας και Καλλυντικών της Βουλγαρίας.
Ο Νόβακοφ εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το ροδέλαιο ως ένα μίγμα περισσότερων από 30 στοιχείων, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους, μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. «Οπότε, θα πρέπει να βάλετε μια ετικέτα σε ολόκληρο το προϊόν που θα σας λέει ότι είναι δηλητηριώδες», εξήγησε και εκτίμησε ότι αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη βιομηχανία που δημιουργεί ένα προϊόν γνωστό για τις ιδιότητές του εδώ και χιλιετίες. «Νομίζω ότι έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξει αυτό», τόνισε.
Επισήμανε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί η ανθρώπινη υγεία. «Θα πρέπει να είναι σαφές τι βάζετε στο δέρμα σας, ποιές κρέμες και τι αρώματα χρησιμοποιείτε. Αλλά εάν υπάρχουν κίνδυνοι, θα πρέπει να αποδειχθούν και να εξηγηθούν επιστημονικά. Ορισμένοι από το κόμμα των Πρασίνων πιστεύουν ότι όταν χρησιμοποιείτε ροδέλαιο για το δέρμα σας και μετά κάνετε μπάνιο, το ροδέλαιο πηγαίνει στο νερό και σκοτώνει τα ψάρια. Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ας έρθει ένας επιστήμονας να το εξηγήσει», σχολίασε ο Νόβακοφ τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τέτοιους ισχυρισμούς.
Ο Νόβακοφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ροδέλαιου από τη ρόζα τη δαμασκηνή (Rosa damascena) και ελαίου λεβάντας σε παγκόσμια κλίμακα με πρότυπο BDS/ISO. Εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες των παραγωγών φυσικών συστατικών.
«Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των γεωργών μας και των τοπικών εταιριών θα ακουστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διασφαλίσουμε ότι η αναθεώρηση της τεχνικής νομοθεσίας δεν υπονομεύει δεκαετίες περιφερειακής ευημερίας και αιώνες πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε.
Ο Κανονισμός για την Ταξινόμηση, την Επισήμανση και τη Συσκευασία των προϊόντων αιθέριων ελαίων πρέπει να αναθεωρηθεί με μεγάλη ακρίβεια, δήλωσε σήμερα η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, εισηγήτρια στον Κανονισμό για την Ταξινόμηση, την Επισήμανση και τη Συσκευασία (CLP) των χημικών ουσιών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Καζανλούκ. Τόνισε ότι η ασφάλεια των καταναλωτών πρέπει να διασφαλίζεται παράλληλα με την ανάπτυξη του κλάδου και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Εξέφρασε την προσδοκία ότι έως το τέλος του 2023 θα εγκριθεί η ψηφοφορία κατά την πρώτη ανάγνωση και θα ακολουθήσει διαδικασία για την επίτευξη συμβιβασμού.