Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο εκτάκτου ανάγκης ύψους 2,4 δισ. ευρώ για να αγοράσει προκαταβολικά ελπιδοφόρα εμβόλια κατά του Covid-19, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Η ενέργεια αυτή συζητήθηκε χθες, Τετάρτη, σε συνεδρίαση αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ αφού η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι θα επισπεύσουν τις συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Το Μέσο Στήριξης Εκτάκτου Ανάγκης (ESI), είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί επίσης προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη και να προσφερθεί ασφάλεια αστικής ευθύνης στις φαρμακευτικές εταιρείες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Η κίνηση αυτή της ΕΕ ακολουθεί τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών να εξασφαλίσουν εμβόλια που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, όπως αυτό που αναπτύσσει η AstraZeneca.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, είναι απαραίτητο να κάνει το ίδιο και η ΕΕ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απώλειες χρημάτων, μια που πολλά από τα εμβόλια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά.
Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να ρισκάρει περισσότερο οικονομικά, μια που φοβάται πως διαφορετικά δεν θα μπορέσει να έχει άμεση πρόσβαση σε κάποιο εμβόλιο κατά του ιού που έχει σκοτώσει 385.000 ανθρώπους παγκοσμίως.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν και οι ομόλογοί του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέροντας ότι συνεργάζονται για να «πετύχουν τα γρηγορότερα και καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις την φαρμακευτική βιομηχανία», ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τέσσερις χώρες συνομιλούν με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η AstraZeneca, σχετικά με κυβερνητικές ερευνητικές επιχορηγήσεις και εγγυήσεις πρόσβασης.
Η ΕΕ ανησυχεί επίσης ότι ίσως να μην υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές δόσεις ενός πιθανού εμβολίου ώστε να εμβολιαστεί γρήγορα ο πληθυσμός της.
Παραμένει αβέβαιο το πώς η πρωτοβουλία της ΕΕ θα συντονιστεί με τα σχέδια των διαφόρων κρατών μελών για να εξασφαλίσουν εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες.