Η δημόσια υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα χρηματοδότησης της ΕΕ για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι φοβούνται επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση λόγω της πανδημίας και τάσσονται υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της ΕΕ για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Ευρωπαίοι δείχνουν επίσης αυξημένη ευαισθησία για το κράτος δικαίου και επιθυμούν τη σύνδεση των πόρων από τον ευρωπαϊκό πρϋπολογισμό προς τα κράτη μέλη, με τον σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών.
Oκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες στηρίζουν την ιδέα ότι θα πρέπει να παρέχονται πόροι από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στα κράτη μέλη, μόνο υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας από την εκάστοτε εθνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των Ευρωπαίων ζητά σύνδεση των κονδυλίων της ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ενώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 82% και 89% αντίστοιχα.
Το 54% των Ευρωπαίων πιστεύει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα οικονομικά μέσα για να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Η Κύπρος (81%) και η Ελλάδα (79%) βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.
Σχετικά με τους τομείς πολιτικής στους οποίους θα πρέπει να δαπανηθεί ο δυνητικά διευρυμένος προϋπολογισμός της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δηλώνουν ότι η δημόσια υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ακολουθούμενη από την οικονομική ανάκαμψη και τις νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις (42%), την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος (37%), καθώς και την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις (35%).
Σε επίπεδο ΕΕ, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έχουν αντικαταστήσει την απασχόληση στις 3 κορυφαίες χρηματοδοτικές προτεραιότητες σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ιουνίου 2020.
Η δημόσια υγεία αποτελεί την κορυφαία χρηματοδοτική προτεραιότητα για συμμετέχοντες σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (69%) και της Κύπρου (67%). Η Εσθονία, η Λετονία και η Τσεχία θέτουν την οικονομική ανάκαμψη ως πρώτη προτεραιότητα, ενώ στην Αυστρία, τη Δανία και τη Γερμανία οι πολίτες εκφράστηκαν περισσότερο υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Στην Κροατία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, οι ερωτηθέντες θέτουν την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις ως κορυφαία προτεραιότητα.
Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είτε φοβάται τον άμεσο αντίκτυπο της πανδημίας στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, είτε τον έχει ήδη υποστεί: το 39% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι η κρίση της COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα, ενώ άλλο ένα 27% αναμένει τις επιπτώσεις της στο μέλλον. Μόνο το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα περιμένει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν θα έχει αντίκτυπο στο προσωπικό τους εισόδημα, ενώ στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μόλις 9% και 10% αντίστοιχα δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί το εισόδημά τους από την πανδημία. Η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων που απάντησε ότι το εισόδημά τους έχει ήδη επηρεαστεί (57%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρουμανία (55%).
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία του κορονοϊού, με την Κύπρο (82%) και την Ελλάδα (77%) να είναι σημαντικά πάνω από το μέσο όρο.
Η δημοσίευση ολόκληρης της έκθεσης για την παρούσα έρευνα, συμπεριλαμβανομένου των πρωτογενών δεδομένων, έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου 2020.