ΕΕ: Οι «15» καταθέτουν δική τους πρόταση για το πλαφόν στο αέριο
AP
AP

ΕΕ: Οι «15» καταθέτουν δική τους πρόταση για το πλαφόν στο αέριο

Ένα «μπλοκ» 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνει το ασυνήθιστο βήμα να συντάξει μια δική του νομοθετική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, την ώρα που στις Βρυξέλλες επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με την ιδέα.

Σε συνάντηση που έγινε την Παρασκευή, υπουργοί από χώρες της ΕΕ συνομίλησαν για αν θα επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου προκειμένου να περιορίσουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Η πρόταση υποστηρίζεται από τουλάχιστον 15 κράτη, όμως αντιτίθενται άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που είναι ο μεγαλύτερος «καταναλωτής» φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα δήλωσε μετά τη συνάντηση - η οποία δεν έβγαλε κάποιαδέσμευση από τις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θα προτείνει πλαφόν - πως μια ομάδα χωρών θα καταθέσει δική της πρόταση.

«Θα ετοιμάσουμε μια νομοθετική πρόταση όσον αφορά τα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε η Μόσκβα σε συνέντευξή του στο Reuters. «Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών που θα συντάξουν την πρόταση», είπε.

«Θα συντάξουμε μια πρόταση και θα την παρουσιάσουμε στην Επιτροπή και ελπίζω να την λάβει», πρόσθεσε.

Οι πολιτικές της ΕΕ προτείνονται συνήθως από την Κομισιόν και μετά οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύονται και εγκρίνουν τον τελικό νόμο.

Η Mόσκβα είπε ότι η πρόταση θα καλύπτει τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και είναι έτοιμη να τη συζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας στις 11 Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη προτάσεων για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν συμφώνησε ρητά να προτείνει ένα ευρύ ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής σε όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου - τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εγχώριες συναλλαγές - θα απαιτήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ενέχει κινδύνους.

Πηγή: Reuters