ΕΕ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν, επιφυλάξεις για τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης
AP
AP

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν, επιφυλάξεις για τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τη Δευτέρα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την "βάναυση" καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) της χώρας δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων χωρίς δικαστική απόφαση.

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ των 27 και της Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των αδιέξοδων προσπαθειών για την αναζωογόνηση των συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα,ενώ επιδενώθηκαν περαιτέρω καθώς το Ιράν προχώρησε στην κράτηση αρκετών Ευρωπαίων υπηκόων.

Το μπλοκ έχει επίσης γίνει όλο και πιο επικριτικό για τη συνεχιζόμενη βίαιη μεταχείριση των  διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων, και τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Η Σουηδία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα "υιοθέτησαν μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά του Ιράν, με στόχο αυτούς που οδηγούν στην καταστολή".

"Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη βίαιη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις ιρανικές αρχές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ της χώρας.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ επρόκειτο να προσθέσει 37 ονόματα σε μια «μαύρη» λίστα ιρανικών προσώπων και οντοτήτων που απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην Ευρώπη και υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να καταγράψει το IRGC ως τρομοκρατική οντότητα, κατηγορώντας το για την καταστολή των διαδηλώσεων που διανύουν τώρα τον τέταρτο μήνα και για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το IRGC ιδρύθηκε λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να προστατεύσει το σιιτικό ιερατικό σύστημα διακυβέρνησης. Διαθέτει στρατό που εκτιμάται ότι αριθμεί 125.000 άτομα, με στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές μονάδες, και διοικεί τη θρησκευτική πολιτοφυλακή Basij που χρησιμοποιείται συχνά στις καταστολές.

"Το ιρανικό καθεστώς, οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατούν τον ίδιο τους τον πληθυσμό μέρα με τη μέρα", δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στη συνάντηση της Δευτέρας.

Ωστόσο, η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί δικαστική απόφαση με συγκεκριμένη νομική καταδίκη σε χώρα μέλος, προτού η ίδια η ΕΕ μπορέσει να εφαρμόσει οποιονδήποτε τέτοιο χαρακτηρισμό.

"Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς να προηγηθεί μια δικαστική... απόφαση. Δεν μπορείς να πεις ότι σε θεωρώ τρομοκράτη επειδή δεν μου αρέσεις", δήλωσε ο Τζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί συναντήθηκαν στον πολιτικό κόμβο της ΕΕ, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους μια ημέρα πριν για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση στο Ιράν του Βέλγου εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ολιβιέ Βαντεκαστέλ.

Το Ιράν προειδοποίησε νωρίτερα την ΕΕ να μην προχωρήσει στον χαρακτηρισμό του IRGC ως τρομοκρατικής οντότητας.