Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες κατηγορούνται ότι πωλούν εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όπλα για την υποστήριξη της πολεμικής δραστηριότητας της Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times.
Συγκεκριμένα, επτά κινεζικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα συζητηθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο αντίγραφο του καταλόγου κυρώσεων που είδαν οι FT.
Σύμφωνα με τους FT, ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει δύο κινεζικές εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας, την 3HC Semiconductors και την King-Pai Technology, μαζί με πέντε από το Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry και Alpha Trading Investments.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ορισμένες εταιρείες, όπως η King-Pai Technology, έχουν ήδη τεθεί υπό κυρώσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δήλωσαν ότι ήταν προμηθευτής με έδρα την Κίνα για πολλές οντότητες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η ΕΕ έχει υιοθετήσει 10 πακέτα κυρώσεων κατά ρωσικών προσώπων και εταιρειών, προκαλώντας οικονομικές δυσχέρειες και εμποδίζοντας τη χρηματοδότηση του πολέμου.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ - οι οποίες πρέπει να συμφωνήσουν όλες για να τεθούν σε ισχύ οι νέες κυρώσεις - θα έχουν μια πρώτη συζήτηση την Τετάρτη σχετικά με την πρόταση της μονάδας εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν τη Δευτέρα διάφορες διπλωματικές πηγές.
Η πρόταση επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της καταστρατήγησης των υφιστάμενων εμπορικών περιορισμών μέσω τρίτων χωρών, ανέφεραν οι πηγές, αφού η ΕΕ εντόπισε την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και χώρες της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου ως πιθανούς ενόχους.
Οι επτά εταιρείες στην Κίνα θα υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, δήλωσαν διπλωμάτες που γνωρίζουν την πρόταση, σε μια πρώτη φορά που το μπλοκ τιμωρεί την Κίνα λόγω των κατηγοριών για τον ρόλο του Πεκίνου στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε ότι η Κίνα καλεί την ΕΕ να μην ακολουθήσει τον "λάθος δρόμο" και ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.
«Η Κίνα αντιτίθεται σε ενέργειες που χρησιμοποιούν τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας ως πρόσχημα για την επιβολή παράνομων κυρώσεων ή μακράς δικαιοδοσίας κατά της Κίνας», δήλωσε ο Γουάνγκ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Μεταξύ αυτών που θα προστεθούν στη μαύρη λίστα θα είναι επίσης άτομα που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην απέλαση παιδιών από την Ουκρανία και στη μεταφορά πολιτιστικών αγαθών στη Ρωσία από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.