Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νορβηγία συμφώνησαν την Πέμπτη να συνεργαστούν για περαιτέρω παροχή φυσικού αερίου από τον μεγαλύτερο παραγωγό της Δυτικής Ευρώπης στις 27 χώρες της ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι οι μισές σχεδόν χώρες της Ένωσης αντιμετωπίζουν περικοπές στις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι Βρυξέλλες δήλωσαν την Πέμπτη ότι 12 κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου, αφού η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.
Η Μόσχα, στο μεταξύ, είχε προηγουμένως σταματήσει τις παραδόσεις στην Πολωνία, την Ολλανδία και άλλες χώρες που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με ένα νέο σύστημα πληρωμών σε ρούβλια.
Η Νορβηγία και η Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters, «θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να διασφαλίσουν πρόσθετες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή μετά τη συνάντηση τους, ο επικεφαλής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς και ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας, Τέργιε Άσλαντ στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχει μεγάλη προοπτική για αυξημένες πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022, φτάνοντας τις 100 TWh επιπλέον ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε η δήλωση, την οποία υπέγραψε επίσης η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kάντρι Σίμσον.
Η Νορβηγία αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου ως απάντηση στις ελλείψεις στην Ευρώπη και προηγουμένως είχε δηλώσει ότι αναμένει οι πωλήσεις φυσικού αερίου της να αυξηθούν κατά 8% στα 122 δισ.κυβικά μέτρα φέτος.
Αυτό ισοδυναμεί με επιπλέον 100 TWh προσφοράς - που σημαίνει ότι όλη η πρόσθετη παραγωγή της είναι πιθανό να πάει στην ΕΕ.
Η ΕΕ εισάγει περίπου το ένα πέμπτο του φυσικού της αερίου από τη Νορβηγία, σε σύγκριση με το 40% που έπαιρνε από τη Ρωσία πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η δήλωση ανέφερε ότι η Νορβηγία θα παραμείνει «μεγάλος προμηθευτής» στην Ευρώπη μετά το 2030 και εξέφρασε την υποστήριξή της για να αυξήσει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο.