Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους να πείσουν την Τουρκία να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά δεν είναι σαφές αν θα το πετύχουν αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία τον επόμενο μήνα, όπως δήλωσε την Τετάρτη δυτικός αξιωματούχος.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας την μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα αιτήματα για ένταξη πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμα δώσει το «πράσινο φως» για τη Σουηδία.
Για τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους, η ένταξη της Σουηδίας όταν οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας συναντηθούν στη σύνοδο του Βίλνιους στις 10-11 Ιουλίου, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι αξιωματούχοι χωρών του ΝΑΤΟ προσπαθούν να κερδίσουν την έγκριση της Άγκυρας, όπως δήλωσε στο Reuters δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνέχισε να έχει αντιρρήσεις για τη Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη ενόπλων οργανώσεων που θεωρεί τρομοκράτες.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν έρθει ενεργά σε επαφή με την Τουρκία και υποστηρίζουν την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι σαφές αν η Άγκυρα θα την εγκρίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους και ότι αυτό μπορεί να συμβεί αργότερα.
Την Τετάρτη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε με τον εκπρόσωπο και κύριο σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Καγκατάι Κιλίτς και η αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.
«Ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε την άποψη των ΗΠΑ ότι η Σουηδία θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, συζητώντας τις εξελίξεις στη Ρωσία και την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Στοκχόλμη έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφερόμενος στον νέο νόμο της χώρας για την τρομοκρατία.
Δήλωσε επίσης, πως οι υποστηρικτές του «παράνομου» Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη Σουηδία συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις και να χρηματοδοτούν, όπως είπε, τρομοκρατικές ομάδες, «κάτι που είναι απαράδεκτο για την Τουρκία».
Την Τετάρτη ένας άνδρας έσκισε και έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου, του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, έξω από το κεντρικό τέμενος της Στοκχόλμης, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Τουρκίας και θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης:
Τετραμερής συνάντηση Σουηδίας, Τουρκίας, Φινλανδίας, ΝΑΤΟ στις 6 Ιουλίου
Μακρόν: Kαλεί Τουρκία και Ουγγαρία να πουν «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Σουηδία: Γιατί η αστυνομία επέτρεψε μια ακόμα καύση Κορανίου