Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε, σήμερα Τρίτη, στη «δύναμη της Ρωσίας στην Αρκτική» σε τελετή έπαρσης σημαίας με αφορμή την καθέλκυση δύο πυρηνικών παγοθραυστικών. Τα παγοθραυστικά θα διασφαλίσουν πλοήγηση στη Δυτική Αρκτική όλο τον χρόνο.
Προεδρεύοντας μέσω σύνδεσης βίντεο από το Κρεμλίνο στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρώην ρωσική αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν τόνισε ότι τέτοια παγοθραυστικά έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα.
«Και τα δύο παγοθραυστικά κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο μεγάλου έργου και αποτελούν μέρος της μεγάλης κλίμακας, συστηματικής εργασίας μας για τον εκ νέου εξοπλισμό και την αναπλήρωση του εγχώριου στόλου παγοθραυστικών, για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης της Αρκτικής», είπε ο Πούτιν.
Στρατηγική σημασία
Η Αρκτική αποκτά μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς συρρίκνωση του πάγου ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους.
Τεράστιοι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν στις αρκτικές περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ.
Ο Πούτιν χαμογέλασε, καθώς το πυρηνικό παγοθραυστικό Yakutia βρέθηκε στο νερό. Υπό τον ήχο του ρωσικού εθνικού ύμνου, ακολούθησε έπαρση της ρωσικής σημαίας στο παγοθραυστικό Ural που θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο.
Το Yakutia, μήκους 173,3 μέτρων, με εκτόπισμα έως και 33.540 τόνους, μπορεί να σπάσει έως και τρία μέτρα πάγου. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.
Δύο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας σειράς, το Arktika και το Sibir, βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία και ένα άλλο, το Chukotka, έχει προγραμματιστεί για το 2026.
Ανάπτυξη της Αρκτικής
Ο Πούτιν τόνισε ότι υπερισχυρό πυρηνικό παγοθραυστικό 209 μέτρων γνωστό ως Rossiya, με εκτόπισμα έως και 71.380 τόνους, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Θα μπορεί να διασπάσει πάγο πάχους τεσσάρων μέτρων.
«Χρειάζονται για τη μελέτη και την ανάπτυξη της Αρκτικής, για τη διασφάλιση της ασφαλούς, βιώσιμης ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή, για την αύξηση της κυκλοφορίας κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας», είπε ο Πούτιν.
«Η ανάπτυξη αυτού του σημαντικού διαδρόμου μεταφορών θα επιτρέψει στη Ρωσία να ενισχύσει περισσότερο την εξαγωγική δυναμική της και να δημιουργήσει σημαντικές διαδρομές logistics, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τη Νοτιοανατολική Ασία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 1999 υποσχόμενος να δώσει τέλος στο χάος που επικράτησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενίσχυσε αθόρυβα την παρουσία της Ρωσίας στην Αρκτική, όπου η Μόσχα έχει τον έλεγχο περισσότερων από 24.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής τα οποία εκτείνονται από τη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι τη Θάλασσα του Οχότσκ.
Βάσεις της αρκτικής σοβιετικής εποχής
Από το 2005, η Ρωσία άνοιξε εκ νέου δεκάδες στρατιωτικές βάσεις της αρκτικής σοβιετικής εποχής, εκσυγχρόνισε τον στόλο της και ανέπτυξε νέους υπερηχητικούς πυραύλους σχεδιασμένους να αποφεύγουν τους αισθητήρες άμυνας των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί στην Αρκτική ισχυρίζονται ότι η Δύση θα χρειαζόταν τουλάχιστον δέκα χρόνια μέχρι να καλύψει τη διαφορά με τον ρωσικό στρατό στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη:
Πούτιν: Τα όπλα του ρωσικού στρατού χρειάζονται εκσυχρονισμό
Αμερικανικές και ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών συζήτησαν «ευαίσθητα» θέματα