Σημαντικά εμπόδια συναντά το πρόγραμμα εμβολιασμών στη γειτονική Τουρκία καθώς φαίνεται να υπάρχει δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου που έχει προμηθευτεί η χώρα ενώ φαίνεται ότι και η ίδια η παραγγελία ήταν μικρότερη από αυτή που έπρεπε.
Η πρώτη φάση εμβολιασμών στην Τουρκία ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου και αφορούσε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, εργαζόμενους σε γηροκομεία, απασχολούμενους στον τομέα της υγείας και φαρμακοποιούς. Το εμβόλιο που έχει προμηθευτεί η χώρα είναι το κινεζικό CoronaVac.
Έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,45 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, ο ιατρικός κόσμος της Τουρκίας εκφράζει αμφιβολίες εάν ο στόχος αυτός είναι εφικτός και ρεαλιστικός.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, έντονη κριτική ασκείται για το μέγεθος της παραγγελίας από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sinovac, που είναι 40,5 εκατομμύρια δόσεις, ενώ αρχικά είχαν παραγγελθεί 50 εκατομμύρια δόσεις. «Αλλά ακόμη και με 50 εκατομμύρια δεν είναι κανείς σε θέση να δημιουργήσει ανοσία των Τούρκων» συμπεραίνει ο Μουράτ Ακόβα, ειδήμων για ιογενείς ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Χατσεπέτε στην Άγκυρα. «Χρειάζονται 70 με 80 εκατομμύρια δόσεις, θα έπρεπε κανείς από την αρχή να υπολόγιζε με τέτοιο αριθμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Πέρα από την κριτική που ασκεί ο ιατρικός κλάδος της Τουρκίας, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι άλλο από τη δυσπιστία που εκφράζει μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου κινεζικού εμβολίου.
Αιτία αυτής της δυσπιστίας είναι οι αποκλίσεις των δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του. Ενώ τουρκικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 300.000 εθελοντές, κάνουν λόγο για αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91,25%, σε άλλες χώρες, όπου το εμβόλιο CoronaVac χρησιμοποιείται, το ποσοστό διαφέρει. Στην Ινδονησία αντίστοιχα τεστ κατέγραψαν αποτελεσματικότητα του 65,3%, ενώ στη Βραζιλία το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι μόλις 50,38%.
Άλλο σημείο κριτικής ορισμένων εμπειρογνωμόνων είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα μόνο σε ένα εμβόλιο. Βέβαια, στην πορεία φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση απέκτησε ενδιαφέρον για τα εμβόλια και άλλων εταιρειών. Λέγεται μάλιστα ότι ήρθε σε επαφή και με τη γερμανική εταιρεία BioNTech χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε συμφωνία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία
Τέλος, κριτική ασκείται και από τον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας. Χαρακτηριστικά ο Σύλλογος αναφέρει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας δεν είναι αρκετά διαφανές και ότι θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στη διαδικασία και τον Σύλλογο. Σε τελευταία ανακοίνωση ζητά να πάρει περισσότερες πληροφορίες.
Δυσπιστία υπάρχει γενικότερα για τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Σύλλογος δημοσίευσε δικά του στοιχεία, που άφηναν να εννοηθεί ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν 300% μεγαλύτερος. Αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν αμύνθηκε απέναντι στις κατηγορίες παρουσιάζοντας τον Ιατρικό Σύλλογο ως τρομοκρατική οργάνωση. Όταν πια οι αμφιβολίες διογκώθηκαν το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «διόρθωνε» τα νούμερα.