Τέλος στο πρόγραμμα Erasmus όπως το ξέραμε βάζει το Brexit. Πλέον η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει στους βρετανούς φοιτητές το λεγόμενο πρόγραμμα Turing, το οποίο έχει όμως σημαντικές αλλαγές και περιορισμούς. Ωστόσο, όπως αναφέρει και δημοσίευμα της Deutsche Welle, το Erasmus θα συνεχιστεί, ακόμα και χωρίς τη Βρετανία.
Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus με το πρόγραμμα Alan Turing (το όνομα του Βρετανού, ο οποίος αποκρυπτογράφησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον κωδικό enigma των Γερμανών) χάρη στο οποίο και στο μέλλον βρετανοί φοιτητές θα μπορούν να σπουδάζουν στο εξωτερικό. «Όχι μόνο στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και στα καλύτερα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη γη», ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Η ειδοποιός διαφορά του Turing είναι ότι δεν θα λειτουργεί αμφίδρομα όπως το Erasmus, αλλά μόνο σε μια κατεύθυνση. Βρετανοί φοιτητές μπορούν να ζητήσουν οικονομική στήριξη, όχι όμως και φοιτητές από την ηπειρωτική Ευρώπη για σπουδές στη Γηραιά Αλβιώνα.
Το Erasmus συνεχίζεται χωρίς τη Βρετανία
Ο γεωγράφος Ντέιβιντ Σάιμον από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Holloway δηλώνει ότι το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών δεν είναι σε καμία περίπτωση ισότιμο του Erasmus. Η ανταλλαγή φοιτητών εξέφραζε το ευρωπαϊκό πνεύμα, δηλώνει και προσθέτει πως είναι αξιοπερίεργο ότι η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει μια εκδοχή που λειτουργεί ως μονόδρομος. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζέιμς Σλομ από το ίδιο πανεπιστήμιο εκτιμά ότι τα κίνητρα της βρετανικής κυβέρνησης ήταν και ιδεολογικά, μιας και, όπως λέει, γνώριζε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα Erasmus έκανε πιο φιλοευρωπαίους τους νεαρούς φοιτητές.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι φοιτητές από την ηπειρωτική Ευρώπη που σπούδαζαν στη Βρετανία ήταν πολύ περισσότεροι από τους Βρετανούς που σπούδαζαν για μια περίοδο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το 2018 σχεδόν 18.000 Βρετανοί σπούδασαν ή έκαναν πρακτική μέσω Erasmus στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ περίπου 30.000 Ευρωπαίοι σπούδασαν στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Μαξ Χογκρέμπε, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «αγγλόφιλος», λυπάται για την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Λέει ότι ευτυχώς οι ευρωπαίοι φοιτητές εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εκτός Βρετανίας. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για τους βρετανούς φοιτητές, για τους οποίους ο δρόμος προς τα ΑΕΙ των «27» κλείνει ίσως μια για πάντα