Δημοσκόπηση στην πΓΔΜ: Προβάδισμα 6,4 μονάδων για το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσκόπηση στην πΓΔΜ: Προβάδισμα 6,4 μονάδων για το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Προβάδισμα σχεδόν εξίμισι μονάδων απολαμβάνει το «Ναι» σε βάρος του «Όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό στην πΓΔΜ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Το 41,5% τάσσεται υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ το 35,1% δηλώνει αντίθετο. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες των Σκοπίων θεωρούν ότι το ουσιαστικό «κέρδος» της συμφωνίας είναι η κατοχύρωση της «μακεδονικής» τους ταυτότητας, κάτι που έχει εκφράσει επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του MCIC, τα στοιχεία καταδεικνύουν πάντως χάσμα ανάμεσα κοινότητες της πΓΔΜ. Η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% προκρίνει την λύση των Πρεσπών ενώ το 45,2% την απορρίπτει.

Δεν είναι σαφές εάν τέτοιας τάξης πλειοψηφία αρκεί πολιτικά για την κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να πιέσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην 120μελή Βουλή, όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Περίπου το 80% των πολιτών στηρίζει είσοδο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ μόλις το 20% του δείγματος δηλώνει πως γνωρίζει επακριβώς τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και διεξήχθη το διάστημα 24 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου σε ένα δείγμα 1.026 ανθρώπων, άνω των 18 ετών.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν πάντως ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.

Η κρίσιμη ψηφοφορία θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας έχει δηλώσει πως είναι σίγουρος για τη νίκη του στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Την ερώτηση που θα τεθεί στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ είχε σκιαγραφήσει ο Ζόραν Ζάεφ. «Θέλετε να είστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας τη Συμφωνία μεταξύ "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και Ελληνικής Δημοκρατίας;»

 

Φωτογραφία: AP