Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει στην Ιταλία περισσότερο χρόνο για να μειώσει το χρέος της και να υποστηρίξει ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση των επενδύσεων στη χώρα, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ είχε προηγουμένως αναφέρει πως η Ρώμη επιδιώκει να πάρει από την ΕΕ ένα ειδικό καθεστώς για τη μη προνομιούχα νότια Ιταλία ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξή της.
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε το χρέος», δήλωσε ο Κοντε στους δημοσιογράφους. «Όμως θέλουμε να το πράξουμε μέσω οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων», συμπλήρωσε προσθέτοντας πως η Ιταλία θα χρειαστεί «κάποιον χρόνο» για να επιτύχει τους δημσιονομικούς στόχους της και να επενδύσει στην πράσινη οικονομία, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη του φτωχού Νότου.
Στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες αφού ανέλαβε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ο Κόντε επανέλαβε τις εκκλήσεις για χαλαρή ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κόντε είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook πως, «όσον αφορά το Μετσοτζόρνο», τις μη προνομιούχες περιφέρειες του ιταλικού Νότου, «οφείλουμε να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε από την Ευρώπη την αναγνώριση ενός ειδικού καθεστώτος ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε έκτακτα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».
Ένα ειδικό καθεστώς θα επέτρεπε στις περιφέρειες αυτές να έχουν προτιμησιακή πρόσβαση σε προγράμματα της ΕΕ.
Περισσότερες απο 1,8 εκατ. οικογένειες ζούσαν το 2018 κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας στον ιταλικό νότο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, και η ανεργία των νέων στις περιφέρειες αυτές υπερβαίνει το 50%, διαβεβαιώνει από την πλευρά του το αντισυστημικό M5S.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο στην Ευρώπη», είχε προσθέσει ο Κόντε στο Facebook. «Πιστεύω πως η προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε ώστε να επιτύχουμε τρεις στόχους θεμελιώδεις για την Ιταλία και τα συμφέροντα των Ιταλών».
Αυτοί οι τρεις στόχοι είναι «να τροποποιηθεί το σύμφωνο σταθερότητας υπέρ της ανάπτυξης, να ξεπερασθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου», που αναθέτει αυτή τη στιγμή στις χώρες άφιξης την ευθύνη για τον χειρισμό των αιτημάτων ασύλου, και να υπάρξει «ένα καθεστώς έκτακτων μέτρων και παρεμβάσεων για να ευνοηθεί η ανάπτυξη του Μετσοτζόρνο», κατέληξε ο Κόντε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ