Του Γιάννης Μαντζίκου
Για συγκάλυψη και συλλήψεις όσων φέρονται να διέδιδαν πληροφορίες για τον ιό κατηγορούνται οι αρχές της Κίνας από διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρει το Business Insider, στις αρχές του μήνα, η αστυνομία του Ουχάν από όπου ξεκίνησε ο ιός, συνέλαβε έξι ανθρώπους για "διάδοση ψευδών ειδήσεων". Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να έκλεισε χιλιάδες λογαριασμούς στο Weibo, το κινέζικο Twitter για τον ίδιο λόγο.
Η TVB του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει ότι στις 14 Ιανουαρίου δημοσιογράφοι ανάμεσα τους ένας ρεπόρτερ του καναλιού κρατήθηκαν για ώρες επειδή βρέθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής. Η αυστραλιανή ιστοσελίδα news.com.au έκανε λόγο για φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν να μεταφέρονται άνθρωποι σε κουτιά χωρίς να διευκρινίσει την κατάσταση της υγείας τους.
Η Washington Post τόνισε ότι η σιδηροδρομική αρχή της Ουχάν διέγραψε ένα ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το οποίο 300,000 εγκατέλειψαν την πόλη την Τετάρτη πριν την ανακοίνωση της απαγόρευσης μετακινήσεων. Το περιοδικό Foreign Policy που επικαλείται ξένους ειδικούς κάνει λόγο για "διπλάσια κρούσματα" σε σχέση με αυτά που έχει δώσει η Κίνα στη δημοσιότητα.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουαν επικαλούμενος την απαγόρευση που έχει εκδώσει η τοπική κυβέρνηση της Ουχάν, κάλεσε τους ξένους δημοσιογράφους να αποφύγουν την πόλη "για το δικό τους καλό".
Σημειώνεται ότι το 2003, η αντίδραση των αρχών ήταν «αργή» και χαρακτηριζόταν από μυστικότητα σε σημείο που ο τότε επικεφαλής του τομέα των μολυσματικών ασθενειών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Ντείβιντ Χέιμαν έκανε λόγο για «ελλείπείς απαντήσεις» από πλευράς της Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε ηγεσία του ΚΚ είχε απαγορεύσει την διανομή περιοδικών όπως το Caijing το οποίο ζητούσε πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ελευθερία του Τύπου, με αφορμή τον SARS.
AP Photo/Ahn Young-joon